Снимка: Jack Taylor

Компромисът за Брекзит, който помогна министър-председателката Мей да бъде пратена обратно в Брюксел

Уилям Джеймс, Ройтерс

Британската министър-председателка Тереза Мей спечели подкрепата на парламента да се стреми да промени своята сделка за Брекзит благодарение до голяма степен на мирно споразумение между евроскептичните и подкрепящите ЕС фракции в разделената й Консервативна партия.

Стратегията, която се появи тази седмица, е наречена компромис "Малтхаус" по името на един от нейните поддръжници - депутата Кит Малтхаус.

Планът се опитва да спечели одобрението на привържениците на Брекзит с обещание да бъде изоставена непопулярна политика за ирландската граница за сметка на алтернативен вариант и се стреми да привлече подкрепящите ЕС консерватори, като обещава гаранции срещу опасността от безпорядък, ако не може да бъде договорена сделка за напускане с Брюксел.

КОЙ СТОИ ЗАД НЕГО?

Въпреки че планът носи името на не особено значимия държавен министър Малтхаус, отговарящ за жилищното строителство, неговата политическа тежест произтича от висшите фигури, помогнали за разработването му. Сред тях са бившата министърка на образованието Ники Морган, която се застъпва за близки връзки с Европейския съюз, и водачът на влиятелна консервативна евроскептична фракция Джейкъб Рийс-Мог.

ЗАЩО Е НЕОБХОДИМ ТОЙ?

За да постигне ратификация на каквато и да е сделка за Брекзит, Мей трябва да си осигури одобрението на парламента. Но нейната партия е разделена по въпроса кой е най-добрият начин за напускане на ЕС, а по-рано този месец категорично отхвърли договорена от нея сделка с Брюксел. Без сделка за напускане Великобритания може да се изправи пред значителен икономически безпорядък. 

Ключовият момент, предизвикващ разногласие във Великобритания, е предпазният механизъм за ирландската граница - подсигуряваща политика, предназначена да предотврати възобновяването на граничните проверки между британския район Северна Ирландия и членуващата в ЕС Ирландия.

Мнозина подкрепящи Брекзит депутати, включително от северноирландската партия, поддържаща правителството на Мей, се страхуват, че Великобритания може да се окаже обвързана с правилата на ЕС за неопределено време или че предпазният механизъм може да забие клин между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТОЙ?

Планът "Малтхаус" не е представен в официален документ. Но ако се съди по информацията от изтекли съобщения и изявления на негови поддръжници, той може да бъде разбит на две части: изменени преговорни цели и резервен вариант, в случай че това се провали.

ПЛАН А

Групата подкрепя алтернативно споразумение за напускане, което до голяма степен следва модела на съществуващото споразумение, но включва различна уредба за предпазния механизъм.

Предвижда се новият предпазен механизъм да се основава на споразумение за свободна търговия с нулеви мита, а не на сегашната база за обща митническа зона между Великобритания и ЕС. При него се разчита на технологични решения за преместване на проверките на стоки далеч от границата. Това предложение беше обявено най-напред през декември.

ПЛАН Б

Ако преговорите с Брюксел се провалят, правителството би трябвало да търси основно преходно споразумение, включващо предложение за продължаване на плащанията към ЕС и гарантиране на правата на живеещите във Великобритания граждани на ЕС.

В замяна Великобритания иска удължаване на сегашните търговски условия след края на периода на "прилагане", използвайки клауза от международното търговско право, ако дотогава не бъде договорено постоянно търговско споразумение. Отхвърлената сделка за развод на Мей предвижда период на преход - или прилагане, до края на 2020 г., през който търговията да продължи при сегашните условия.

КАКВО КАЗВА МЕЙ ЗА ТОВА?

Мей не подкрепа изцяло плана, но той е един от трите варианта, които тя обмисля, докато се подготвя да се върне в Брюксел. Те са:

1. Великобритания да има право едностранно да реши да излезе от предпазния механизъм.
2. Предпазният механизъм да действа за ограничен период.
3. Алтернативни уредби на предпазния механизъм, като се следват очертанията на представените от Малтхаус.

ЩЕ ПРОРАБОТИ ЛИ ТОВА?

Гласуването в парламента във вторник позволява на Мей да представи единен фронт с надеждата да убеди Брюксел отново да преговаря по сделката, но няма конкретика какво трябва да промени тя. Това повишава опасността, че мирното споразумение в партията е само временно.

Множество гласове в ЕС отхвърлят перспективата за предоговаряне на правния текст, уреждащ напускането на Великобритания, който беше одобрен миналата година от останалите 27 страни в ЕС.

Ако това, което Мей може да получи от ЕС, не оправдае очакванията на нейната партия, министър-председателката би могла да преживее повторение на тежкото поражение, което първоначалната й сделка претърпя в парламента. Мей обещава да докладва отново пред парламента най-късно на 13 февруари.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види