Снимка: Jose Martin Ramirez

Признаци, че все бързате, а не си струва

Свикнали сме да живеем на бързи обороти, да вършим по десет неща на ден и да поемаме безкраен поток от информация. И ако едни живеят съвсем комфортно с такъв режим, то на други им причинява стрес и тревожност. И заради такива като тях се е появило движението slow movement, тоест да не се бърза и всеки да намери своето темпо. Дори и да не сте привърженици към "бавния" начин на живот, то може да се замислите дали не сте влезли в порочния кръг на вечното състезание и не е ли време малко да поспрете.

Храните се на крак (и не подбирате какво ядете)

"Slow food" е най-старото движение за баланс във всичко – то се появява в края на 80-те. Активистите на движението поддържат тезата за смисления подход към яденето – те са против фастфуда, те са "за" локалното производство, "за" вкусно и балансирано хранене, чието приготвяне не вреди на природата. Дори и да не сте готови да се замисляте за това как съдържанието в чинията ви влияе на планетата, то принципите на "бавното" хранене могат да ви послужат.

На първо време порциите ви трябва да бъдат балансирани и разнообразни. Уви, именно този принцип пропускаме, защото все бързаме. Макар да няма категорични доказателства, че храненето пред компютъра и телевизора пречат на храносмилането, то няма как да кажем, че това влияе положително на здравето ни. Ако се разсеете за миг, то сте склонни да продължите да се храните, дори вече да сте сити – така че си струва да се прислушвате към собствения си организъм и усещания.

Вършите няколко неща едновременно

В опитите си да свършат повече и по-бързо работа, много от нас постъпват радикално и се заемат с няколко неща наведнъж. За съжаление, изследвания показват, че мултитаскингът не ни помага да бъдем продуктивни – вместо да се справяме страхотно с две неща едновременно, ние просто превключваме от едно на друго. И ако гладенето и гледането на сериал едновременно е постижимо, то да отговаряте на служебния мейл по време на среща, може да провали и двете начинания.

Раздразнителни сте

Стресът може да доведе до проблеми със съня или храносмилането. Един от важните признаци, на които си струва да обърнете внимание, е раздразнението. Ако се чувствате постоянно под напрежение или се ядосвате заради глупости, то е време да си дадете пауза. Помнете, че раздразнителността може да говори не само за стрес, но и за проблеми със здравето, и ако се налага, то е добре да се обърнете към специалист – невролог или ендокринолог.

Почивате си активно

Няма нищо лошо в това да си планирате почивните дни – в крайна сметка, повечето от нас имат време и сили за излизане именно тогава. Важното е да не забравяте да си почивате, докато го правите. Защото вместо да съберете сили, можете да усетите, че се изморявате още повече от хората и дейността, която правите.

Психологът Санди Ман отбелязва, че на всеки е полезно от време на време да скучае – да помечтае или да позволи на мислите си свободно да прескачат от една на друга. Ако това не е вашето, то се опитайте да си намерите някакво бавно хоби от сорта на бродиране или грънчарство – най-важното е да не си поставяте задачи за продуктивност, а да се отпуснете и да се наслаждавате на процеса.

"To do" листът ви е пълен

В по-големите градове само пътят до работа може да отнеме около час и не е случайно, че повечето от нас за разписали плана си за няколко седмици напред. В това да планирате няма нищо лошо – важното е да не се изхвърляте, опитвайки се да свършите колкото се може повече неща.

Към това отнасяме и вредния навик да запълваме с работа всяка свободна пауза – било то след работа, когато сте си поставили за цел да четете литература, свързана с работата ви или да си проверявате имейла сутрин, докато си миете зъбите. Продуктивността е супер, но ако усещате, че не можете да спрете в потока от задачи, то това трябва да ви озадачи.

Трудно се съсредоточавате

Невъзможността да се концентрирате върху една задача сме свикнали да обясняваме с различни причини – мързел, прокрастинация и какво ли още не. Но има и друго обяснение – стрес и претоварване. Ако ви е трудно да се концентрирате, мисълта ви прескача, а простите работни задачи ви отнемат два пъти повече време от обикновено, то си струва да обърнете внимание на собствения си режим и списъка със задачи – възможно е да сте надценили възможностите си.

Всичко правите бързо

Навикът да не губите време може да ви помогне в работата и извън нея. И все пак има ситуации, когато по-бързо не означава по-добре – понякога в желанието си да забързаме темпа, в последствие не успяваме да му смогнем.

Ако отделяте на храненето повече от 5-7 минути, претичвате на червен светофар или постоянно натискате копчето на асансьора, то е време да се замислите – дали толкова радикално ще се променят нещата за тези 30 секунди, които ще спечелите.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види