Снимки: Union Features

Холивуд се мести в Библията

През 70-те години американският пастор Ричард Даймънд и неговата съпруга посещават един музей с восъчни фигури на исторически личности. В края на изложбата двамата виждат сцена на Възкресението на Исус и така им хрумва идеята да създадат подобен музей, посветен на християнството.

10 години по-късно те започват да реализират намеренията си, но срещат неочаквана трудност - восъчните фигури всъщност струват доста пари. Все пак музеят е открит, благодарение на дарени фигури от друг християнски музей. Така музеят "BibleWalk" в Мансфийлд, щата Охайо, отваря врати през 1983 г.

Проблемът е, че броят на восъчните фигури в "BibleWalk" не е достатъчен, а създателите на музея нямат средства, за да поръчат още. Това е причината те да помислят за един нетрадиционен подход. Те започват да изкупуват експонати от други музеи, като "Мадам Тюсо", а идеята им е да използват фигурите, като ги поставят в различен, неразпознаваем контекст. Само че не се е получило точно така.

До болка познати холивудски знаменитости като Кларк Гейбъл, Стив Макуин, Марлън Брандо, Елизабет Тейлър и Бърт Ланкастър могат да бъдат разпознати в библейски роли в "BibleWalk". В музея могат да се видят Джон Траволта като цар Соломон или Том Круз като самият Исус Христос. Последното е забавно, защото Круз е известен сциентолог и като такъв вярва в извънземния произход на човечеството.

Въпреки това, създателите на "BibleWalk" се опитват максимално да избягат от светския имидж на фигурите си. Поради това те са се погрижили да ги направят максимално неразпознаваеми чрез определено осветление, дрехи и прически. Причината е, че управата на музея иска концепцията на мястото да се придържа строго към религиозната тематика.

Въпреки че опитът за замаскиране не е особено успешен и все още си личи кои са восъчните личности (или именно заради това), музеят има голям успех. В него има над 300 фигури в 70 религиозни сцени, а всяка година посещаемостта е около 40 хил. души.

Някои искат да видят любимите персонажи от Библията, а други - да се снимат с Том Христос Суперстар.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види