Снимка: Ryan Graybill

Растенията чуват насекомите

Израелски учени установиха, че под звуците, издавани от крилата на пчелите и пеперудите, вечерната иглика преразпределя полена си и концентрацията на захар в нектара й се увеличава.

Реакцията на растението зависи от честотота на жуженето. Когато звуците са на по-висока честота от тази на полинаторите, захарта в нектара не се увеличава.

Тъй като производството на нектар отнема много енергия, тази реакция дава възможност на растенията да използват добре ресурсите си. В резултат опрашващите насекоми получават повече за времето, което прекарват върху цветето. 

Известно е, че растенията реагират на светлина, на механична стимулация, на химикалите във въздуха. Това съответства на зрение, допир и обоняние. Новото изследване показа, че растенията имат още едно "сетиво" - слух.

Според учените от университета на Тел Авив формата на цвета може също да се влияе от фактори свързани със способността на растението да чува.

Растенията се влияят и от други звуци, включително и произвежданите от човека. Те могат да нарушат комуникацията им с пчелите.

Звуците от опрашващи насекоми и синтетичните звуци на същите честоти предизвикват трептене на венчелистчетата. Следва бърза реакция - увеличаване на захарта в нектара. 
Възможно е растенията да реагират също на звуци от тревопасни и други животни, а и от други растения. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види