Снимка: Marko Djurica

Протестите в Унгария родиха опозиционна коалиция, но дали ще е трайна?

Гергей Сакач и Кристина Тан от Ройтерс

Продължилите една седмица протести в Будапеща събраха разединените опозиционни партии в рядка по рода си коалиция срещу Виктор Орбан, като изкараха младите унгарци на улицата, за да протестират срещу това, което смятат за все по-авторитарно управление.

Приемането на два закона миналата седмица, подкрепени от партията на премиера ФИДЕС, разгневи редица групи на избиратели, стимулирайки слабата и разделена опозиция да действа единно, което се е случвало рядко през осемте години, откакто той е на власт.

Протестите в Будапеща повдигнаха въпроса дали такова новоскрепено сътрудничество може да е достатъчно трайно, за да пусне корени и да предложи жизнеспособна опозиция на обаятелен политик, който обикновено съумява да извади опонентите си от играта.

Макар че засега не се очертава никакво значимо изместване във вътрешното равновесие на силите в Унгария, някои унгарци имат усещането, че Орбан е надценил способностите си като е прокарал два закона, предизвикали такъв съгласуван отговор на опозицията.

Единият закон, кръстен "робския закон", позволява на работодателите да изискват от служителите си да работят извънредно до 400 часа годишно. Друг закон създава нови съдилища, контролирани от министъра на правосъдието, който според критиците, може да доведе до политическа намеса.

Денеш Хубичак, 24-годишен инженер, е участвал в почти всички протести от 12 декември насам и дойде до сградата на държавната телевизия в понеделник вечерта, въпреки мразовитото време, за да настоява за независими обществени медии и съдилища.

"Тук съм защото искам да живея тук и след 10 години", каза той. "Мнозина тук протестират сега заради закона за робския труд, но понякога забравят другия: закона за административните съдилища".

Хубичак каза, че не храни големи надежди, че ЕС ще обуздае политиката на Орбан, смятана от критиците му за все по-авторитарна, тъй като през изминалите 8 години това не се случи.

"Не мога да видя натиск от страна на ЕС или от Европейската народна партия, който да може малко да им повлияе или да накара Орбан или ФИДЕС просто да премислят", каза той.

Демонстрациите в неделя, в които участваха близо 10 000 души, не представляват непосредствена заплаха за Орбан, тъй като ФИДЕС се радва на силна подкрепа сред избирателите, откакто спечели категорично трети поредни избори през април.

Но ако протестите станат постоянни, а левите партии и националистическата партия Йоббик-Движение за по-добра Унгария съумеят да превърнат най-новото сътрудничество в трайна кампания, такава съгласувана активност може да подкопае очакваната от мнозина победа на ФИДЕС догодина на изборите за Европейски парламент и на общинските избори, казаха някои анализатори.

В неделя сред протестиращите имаше много студенти, някои се включиха в митингите и в понеделник вечерта. Това е т.нар. Поколение Y - унгарци на възраст между 20 и 30 години и скоро навършили 30-те, за които Орбан и неговата политика не са привлекателен избор. Те са много обезсърчени от политиката на правителството в сферата на образованието, която според тях не успява да ги подготви за живота в 21 век, като набляга твърдо на механичното наизустяване.

"Това, което правят във висшето образоване, е наистина лошо", каза 16-годишната Дора, която не пожела да посочи пълното си име. "Разтревожена съм, че в Унгария няма да има добър колеж, в който да се запиша, а не искам да отивам в чужбина...Аз също съм против трудовия закон". 

Необичайно единство

Орбан влезе в конфликт с Брюксел заради политиката си за ограничаване на независимостта на медиите и съдилищата, нагоди избирателната система в полза на ФИДЕС и постави свои верни хора начело на няколко институции.

Орбан се представя като защитник на унгарската християнска култура срещу мюсюлманската миграция в Европа - образ, намерил отклик сред милиони гласоподаватели, особено в селските райони.

ФИДЕС има 38 процента подкрепа, според ноемврийска анкета на проправителствения мозъчен тръст Незопонт, докато опозиционните партии имат заедно около 25 на сто.

Чаба Тот, директор на либералния мозъчен тръст "Републикон", каза, че сега опозицията работи в необичайно единство и може да го надгради догодина, когато в Унгария се състоят европейски и местни избори.

"Но ако те не са способни да излязат с нещо перспективно през следващите няколко дни до Коледа, цялото /протестно чувство/ може да се срине", каза той.

Правителствен говорител определи протестите като отчаян опит на слаба опозиция и платени от чужбина активисти.

"Гражданите имат право да протестират, стига да не нарушават закона. Но внимавайте, когато незначително малцинство от обучени в чужбина активисти, представители на губещи политически партии и, да, превратаджиите от мрежата на Сорос, се втурнат да свалят народно, демократично избрано правителство", написа в понеделник в блога си Золтан Ковач.

Говорител на фондацията на Джордж Сорос "Отворено общество" каза в понеделник, че Сорос не е подклаждал протестите.
/БТА/

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види