Снимка: Barry Callebaut

Създадоха нов шоколад за пръв път от 80 години насам

Розовият на цвят шоколад е първата новост в бранша от 80 години насам. Той е създаден от швейцарска компания и вече се слави като четвъртият вид шоколад - "с вкус на горски плодове и разкошна мекота".

В основата на новия шоколад, наречен "Руби" (от "рубин") заради характерния му цвят, са специфични какаови зърна, които се добиват в Еквадор, Бразилия и Мраморния бряг. Вкусът и странният му нюанс са напълно естествени, без добавки от плодове или аромати. Шоколадът е "освежаващ, с лека кремообразна структура", каза експертът Ангъс Кенеди. Производителите му обещават "изцяло ново вкусово преживяване, което не е нито горчиво, нито млечно или сладко". Засега обаче пазят в тайна процеса по създаването му, което създаде много противоречиви реакции от хората в бизнеса с шоколад. Някои твърдят, че това не била особена новист, тъй като произходът на какаовите зърна не е много по-различен от тези, от които се създават познатите ни шоколади. Според специалистите този шоколад ще си остане "маркетингов трик, докато не стане известна технологията по създаването му".

Въпреки тези противоречия, нов вид шоколад не е създаван, откакто е получен белият вариант през 30-те години на миналия век, затова любителите на сладкото изкушение няма да останат безразлични към новия вид шоколад с предизвикателен розов цвят. Млечните и натуралните шоколади са по-стари. Производител на рубиненото лакомство е швейцарският шоколадов гигант "Бари Калбо".

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види