Снимка: Jose Miguel Guardeño

Прилепите се объркват от фасадите на сградите

Ако ви се е случвало да откриете мъртъв прилет около сградата, в която живеете, не се учудвайте. Оказва се, че гладките вертикални фасади от стъкло и стомана объркват функциониращата като радар ехолокационна система на прилепите, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Според авторите на изследването, получените резултати свидетелстват за вредния ефект от конструкциите и човешката дейност върху дивата фауна.

Учени под ръководството на Щефан Грейф от института Макс Планк по орнитология в Германия наблюдавали европейски прилепи Myotis myotis - дребни бозайници от семейство гладконоси прилепи, които летели в мрака в тунел с правоъгълна форма. Две метални плочи - вертикална и хоризонтална, били поставени в ъгъл в тунела. 19 от общо 21 прилепа, които прекосили тунела, се блъснали най-малко веднъж във вертикалната плоча. Нито един прилеп обаче не се блъснал в хоризонталната плоча. 

В естествения им хабитат гладките вертикални повърхности са рядкост, докато хоризонталните, като например водните, са многобройни. 
Когато се блъскат във вертикална плоча, прилепите издават по-малко ултразвуци пред нея, като се доближават под остър ъгъл и с по-голяма скорост. Същите наблюдения са направени с други три вида прилепи край пещери.

Според учените, това показва, че прилепите улавят в последния момент отразеното от вертикални повърхности ехо и затова често не успяват да избегнат препятствие пред себе си. Тези бозайници са с важна роля в екосистемите - хранят се с унищожаващи реколтите насекоми и пренасят полена на някои растения. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс". 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види