Уелс започва да съжалява за Брекзита

Мартин Пауълс, Франс прес

На новия кампус на Университета в Суонси 12-те златисти звезди на ЕС се виждат на редица сгради: Брюксел отчасти финансира мястото, както и много други проекти в Уелс, чиито жители вече започват да се съмняват в полезността на Брекзита.

На 26-те хектара на брега на морето близо до центъра на града с население 245 000 жители се издига чисто нов университетски център, посветен на компютърните и математическите науки, инженерен факултет и научноизследователски институт, който още се строи.

ЕС е участвал с над 100 милиона лири от общо 450 милиона лири (половин милиард евро) за осъществяване на амбицията на този почти стогодишен университет в южната част на Уелс да се превърне в център на високи научни и индустриални постижения.

"Създадохме висококвалифицирани работни места и можахме да разширим кампуса и да увеличим числеността си", като броят на студентите е нараснал с 50 процента за четири години до около 20 000 души, съобщава доволно заместник-ръководителят на институцията професор Юън Дейвис.

Ползата на проекта за уелската икономика се оценява на 3 милиарда лири.

Много проекти се възползваха от европейските фондове в Уелс, който е един от най-бедните райони на Великобритания, от професионално обучение до развитието на технология за добив на енергия от морските приливи, минавайки през възстановяването на плувен басейн или модернизирането на автомагистрала.

Обаче след Брекзита, за който през 2016 г. гласуваха 52,6 процента от уелсците, това финансиране ще престане.

Според еврофилските власти на Уелс провинцията получава всяка година над 600 милиона лири от Брюксел в подкрепа на икономическото й развитие и земеделието й, отделно от програми като Еразъм (обмен на студенти) или Хоризонт 2020 (научни изследвания и иновации).

"Тези финансирания бяха много важни за най-нуждаещите се от помощ сектори на уелската икономика. В последно време се наблюдава стопяване на разликата между уелската и британската икономика и това наваксване бе най-бързо там, където бяха вложени средства на ЕС", подчерта министърът на финансите Марк Дрейкфорд.

"За десет години (до октомври 2018 г.) европейските програми ни позволиха да създадем 45 000 работни места и 13 000 фирми", уточни той.

В Суонси все още има много хора, които са убедени, че Великобритания ще контролира по-добре съдбата си като скъса с ЕС. Заради песимистичния сценарий при излизане от ЕС без споразумение на 29 март 2019 г. някои жители обаче започват да се питат дали са постъпили правилно, като са гласували за Брекзит.

Според публикувано през ноември допитване на института ЮГав 51 процента вече подкрепят оставане в ЕС.

"Гласувах за напускане, защото исках да можем сами да вземаме решенията си. Сега обаче вече не съм толкова сигурна. Имали сме доста добро споразумение с ЕС, а не знаехме", казва 56-годишната търговска служителка Джули Матюс, която смята, че не е била правилно информирана за последиците от Брекзита.

"Това раздели цялата страна и не знам какво ще стане", казва 42-годишният Филип Грифитс, който продава холандски вносни растения. Той сега също би гласувал за оставане в ЕС. "Толкова е сложно. Не е просто като да затръшнеш вратата и да се сбогуваш", добавя той.
Според местните власти Лондон трябва да поеме пълния размер на европейските финансови средства. Гаранции са дадени до края на 2020 г.

"Какво ще стане после е доста по-несигурно. Уелсците гласуваха за излизане от ЕС заради обещанието, че Уелс няма да загуби и едно пени. Това е обещание, което британското правителство трябва да спази. Нуждите ни няма да изчезнат след излизането ни от ЕС", казва Марк Дрейкфорд.

Въпреки неяснотата университетът на Суонси е уверен, че ще може да запази "вратите си възможно най-широко отворени", тъй като много чуждестранни студенти идват от страни извън ЕС, които също се допускат до участие в някои европейски програми.

Все пак, "за да се подготвим за най-лошото, развиваме и наша собствена програма за международен обмен", подчертава професор Дейвис.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види