Снимка: Kinga Cichewicz

Къщата на другия

Известната поговорка гласи, че "Моят дом е моята крепост" и наистина всички се предоверяваме на това. Един опитен крадец може да проникне във всеки дом, но ще си тръгне. А какво става, ако на някой му хрумне да проникне, но да остане?

Заключете вратите и вижте някои любопитни случаи на хора, които в един момент откриват, че дълго време са живели с полтъргайст от човешки произход:

*

Тази история не е особено интересна, но е показателна за това как се случват нещата в повечето случаи.

През 2017 г. неназована жена от град Арлингтън, щата Вирджиния чува стъпки от тавана на къщата си. Тя звъни на хазяина, който пък вика полицаите и те бързо намират 60-годишният Антъни Джоунс.

Така и не става ясно колко време възрастният мъж е живял на тавана, но се предполага, че се е вмъкнал през незаключена врата.

*

През 2008 г. анонимен 57-годишен японец забелязва, че храната му лека-полека изчезва от хладилника. Той реагира като модерен човек и монтира камери, които предават лайв картина от дома му директно на неговия телефон.

Благодарение на високите технологии, мъжът може да види с очите си как една непозната жена е в къщата му и рови в хладилника. Първоначално преживяването сигурно е било почти паранормално, защото пристигналите полицаи откриват, че вратите и прозорците са заключени, както собственикът ги е оставил.

Все пак, те претърсват къщата и в един килер откриват 58-годишната Тацуко Хорикава. Тацуко е майстор в своята област, защото живее относително незабелязано в къщата повече от година. Преди това Тацуко е обитавала по същия начин други домове.

*

През 1997 г. американката Амбър Доун чува стъпки от тавана в новия си апартамент в град Енумклоу, щата Вашингтон. Амбър проверява вратата, която води към тавана, но е странно, че не обръща внимание, че въпросната врата е отворена. При това, тя е отворена откъм тавана. Хазяйката обаче успокоява Амбър, че стъпките може би са били от катерица.

С времето обаче катерицата започва да размества вещите на Амбър или направо ги краде. По време на едно наводнение, катерицата очевидно спасява малкото й кученце, като го слага в мивката. В този случай Амбър се успокоява с това, че може би спасителят е брат й, защото той има ключ от апартамента.

Една вечер Амбър е във ваната, когато вижда, че вратата за тавана отново е отворена, отново не и от нея. Тогава тя побягва от къщата и вика полицията, а ченгетата претърсват цялата къща. На тавана те намират храна, книга и спален чувал. Фантомът от същата обаче никога не е намерен.

*

През 2013 г. неколцина студенти от университета в Охайо приемат на шега това, че храната им започва мистериозно да изчезва.

Един ден неколцина работници влизат в мазето на къщата за ремонтна дейност и откриват другия в къщата. Никой не го познава, а той се представя просто като Джереми.

Джереми също е един от майсторите на нелегалното пребиваване, защото никой не знае колко време е бил в къщата, нито как е влязъл в мазето. По-късно се разбира, че неговият братовчед е там и вероятно от него Джереми така се е сдобил с ключ.

Интересен факт е, че един от студентите веднъж е виждал Джереми из къщата. Тайният съквартирант обаче е запазил самообладание и е казал, че е дошъл да се запознае с тях. Джереми обаче е отклонил въпроса къде живее самият той.

*

Вероятно един от най-завършените човешки духове в чуждите къщи е Женг от Китай. Женг е истински професионалист, защото разбира, че ако черпиш ресурсите само от едно място, накрая ще те хванат. Него също са го хванали, но дълго време си е поживял добре.

Женг е разкрит през 2014 г. в дома на господин Уанг от град Куншан и то, единствено благодарение на непредпазливостта на първия. Женг през цялото време краде пари и храна от дома на Уанг, а понякога дори си готви на печката му, когато домакинът го няма.

Женг играе умело играта до момента, в който забравя, че е оставил една врата заключена. Собственикът се усеща, а пристигналите на място полицаи откриват дупката в кухнята на Уанг, която води до скривалището на Женг на тавана.

Най-впечатляващото в историята на Женг е, че той не е най-предпазливият тип, за човек, който живее по подобен начин. Дълго време Уанг е подозирал нещо, но предвидливостта на Женг забавя залавянето му.

Той се е сетил, че Уанг ще го разкрие, ако започне да злоупотребява. Затова Женг просто създава друго скривалище - в съседния апартамент. Благодарения на тази тайна бърлога, той може да отмъква пари и храна от още едно място и да запази присъствието си в тайна около три месеца.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види