Замъкът Алнуик в Нортъмбърленд (Harry Potter)

Снимачните площадки в реалността

Голяма част от култовите декори на филмите всъщност са също толкова култови и в действителност. Има цял списък с паметници, природни забележителности, заведения, паркове и други, които могат да бъдат видяни в многобройни продукции. Съвсем по-малка част от тях обаче са от друг вид. Тяхната дейност в реалността е съвсем различна от тази, която сме виждали във филмите. Това прави тези локации толкова интересни - те живеят двойствен живот в ежедневието и на екрана.

Ето кои са най-интересните сред тях:

Ghostbusters

Щаб-квартирата на Ловците на духове от класиката от 1984 г. е един от забележимите детайли в "Ghostbusters".

Тази локация от филма с Бил Мъри, Дан Акройд и Харолд Реймс всъщност е историческа сграда на пожарна в Ню Йорк, която се намира на 14 North Moore Street.

Интересен факт е, че първоначално екипът отказва да снима там, защото не харесва цената за наем. В крайна сметка, кметът на града лично урежда въпроса и снимките се провеждат във въпросната пожарна. Към момента красивата сграда се използва по предназначение.

Друг любопитен факт е, че режисьорът Айван Райтман избира интериорът на щаба на Ловците да бъде заснет също в сграда на пожарна. Тя обаче се намира на другия край на САЩ - в Лос Анджелис. Пожарна 23 е културен паметник на града.

The Grand Budapest Hotel

 

Филмът на Уес Андерсън от 2014 г. разказва за приключенията на управителя и пиколото на един приказен хотел. За такъв сюжет екипът на продукцията е имал нужда от специално място и го е намерил в лицето на изискан универсален магазин.

Görlitzer Warenhaus се намира в германския град Гьорлиц и е един от най-добре запазените немски универсални магазини, останали се след опустошенията на Втората световна война. Огромната сграда в стил арт нуво има всичката класа, за да бъде фоайето на самия Гранд хотел Будапеща.

Към момента Görlitzer Warenhaus има частен собственик, но не се използва.

X-Men

 

Това е интересен пример за сграда, която има различна функция от представената в киното, но с времето всъщност придобива въпросната функция.

Училището за мутанти на професор Х е сградата, която присъства във всички филми от поредицата. Този дом-крепост за мутантите и професора наистина изглежда впечатляващо и това се дължи на естествения аристократизъм на сградата.

Замъкът Хатли се намира в Британска Колумбия, Канада, и между 40-те и 90-те е използван като военно училище. По ирония на съдбата, от 1996 г. замъкът е превърнат в училище, но висше и без мутанти.

За първи път сградата е дом на X-Men в сериала "Generation X" през 1996 г.

Harry Potter

 

Училището на Хари Потър - Хогуортс, е едно от любимите места за феновете на поредицата. Хогуортс обаче е толкова пищно, магическо място, че са необходими няколко различни локации, за да се създаде една визия за него на екрана.

Една от тях е замъкът Алнуик в Нортъмбърленд, който е сред най-често използваните локации за средновековни филми във Великобритания. Замъкът е построен след норманското нашествие и е поддържан векове наред, за да запази автентичния си вид. В 21 в. Алнуик е много популярна туристическа дестинация, която привлича над 800 хил. туристи всяка година.

Локацията за стълбището на Хогуортс пък е Христовата църква и катедрала в Оксфорд, а катедралата в Глочестър е използвана за коридорите, но само в първите два филма. Абатството Лакок близо до Чипнам в графство Уилтшир е избраната локация, където са заснети класните стаи на малките магьосници.

Star Wars

 

Базата на бунтовниците на планетата Явин IV е сред ключовите локации в първата част от оригиналната трилогия - "A New Hope". Не е ясно защо Джордж Лукас е избрал именно Националния парк на Гватемала за снимачна площадка на сцена за далечна планета, но ефектът е повече от добър. Или поне достатъчно странен, че да влезе в Star Wars митологията.

Руините на храмовете на маите са в далечината в този филм, но могат да бъдат видяни и в близост в по-новия филм от поредицата - "Rogue One".

 

И единственото изключение в този текст...

Indiana Jones and the Last Crusade

 

Тази история е интересна, защото локацията е била изгубена за света векове наред както в реалността, така и във филма.

Продукцията от 1989 г. е последната от оригиналната трилогия на Стивън Спилбърг и Джордж Лукас. Филмът се развива в 1938 г., а главният герой Инди (Харисън Форд) търси изчезналия си баща (Шон Конъри), който пък търси Свещения граал. Има и нацисти, но те нямат шанс срещу суперархеолога Индиана Джоунс, разбира се.

В края на филма Инди намира Граала в един изоставен, древен град, изсечен в скалите, който се намира насред пустинята. Този град наистина съществува, нарича се Петра и се намира в полите на планината Джабал ал-Мадба, близо до йорданския град Акаба.

Градът запада с арабското нашествие и остава в неизвестност за света до 1812 г., когато е намерен от швейцарския пътешественик Йохан Лудвиг Буркхарт. Той вероятно се е почувствал тъкмо като Инди във филма, когато е осъзнал, че е първият европеец от векове насам, който стъпва на това древно място.

За разлика от Буркхарт обаче, Индиана Джоунс намери Свещения граал вътре.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види