Снимка: Официална Facebook страница

Компания имплантира микрочипове в служителите си

Практиката улеснява работния процес и личните им ангажименти

Спринцовка се плъзга между палеца и показалеца. След това с едно щракване се имплантира микрочип в ръката на служителя. Създава се още един "киборг".

Снимка: Официална Facebook страница

“Епицентър”, дом на повече от 100 компании и над 2 хиляди служители, започва да имплантира микрочипове в работниците си през януари 2015 г. с цел удобство и улеснение. До момента 150 служители са се включили доброволно в поставянето на чиповете, за които компанията твърди, че имат способността да опростят почти всяка задача.

Малките имплантанти използват технологията Near Field Communication (NFC), същата като при безконтактни кредитни карти или мобилни плащания. Когато се активира от четец на разстояние няколко сантиметра, малко количество данни протича между двете устройства чрез електромагнитни вълни.

Чипът е с размер на оризово зърно и може да отваря врати, да работи с офис техника и позволява на работниците да купуват обяд в кафенето на компанията. Инжектирането на чипа става толкова популярно, че когато нов служител избере да получи такъв, компанията му организира парти.

"Чип партито започва!"

Патрик Мастъртън (Patrick Masterton), съосновател и главен изпълнителен директор на “Епицентър” заявява, че най-голямото предимство за него е удобството. За да демонстрира, той отключва вратата, като просто се приближава до нея. Чипът позволява на служителя да работи по-ефективно, но има и други приложения – може да осигури данни за здравето, местонахождението, за продължителността и честотата на работния процес, дали служителят ползва почивка и други подобни. "Можете да проверявате цени на билети с него, можете също да платите абонамента си за фитнес (...) така че по същество той замества много неща, за които имате други комуникационни устройства, независимо дали става въпрос за кредитни карти, ключове, или други", казва Мастертън. Той обяснява, че много от служителите му вече са с имплантиран чип и го ползват в ежедневието си. Веднъж чипирани, за да си взаимодействат със различни неща, е нужно просто движение на ръката. Чиповете могат да бъдат програмирани да съхраняват информация за различни контакти и да обменят данни с приложения за смартфони.

"Забравете Apple Watch - току-що срещнах човек с чип в ръката, все едно има четец за врати на работното си място - бъдещето е тук!" 

"Разбира се, поставянето на чип в тялото е голяма стъпка и дори за мен беше в началото", казва Мастертън, обяснявайки първоначалното си колебание."Но от друга страна хората са имплантирали в телата си неща като пейсмейкъри и такива, които да контролират сърцето им. Това е далеч по-сериозно от това да имаш малък чип, който наистина може да комуникира с устройства."

Технологията сама по себе си не е нова. Такива микрочипове се използват като виртуални каишки за домашни любимци. Компании ги използват за проследяване на доставки. Но “Епицентър” и няколко други компании са първите, които правят микрочиповете широко достъпни. Докато практиката е в начален стадий на развитие и се прилага върху служителите за удобство и улеснение, според създателя на устройството може да има ден, в който чипът принудително да се поставя на гражданите. Разбира се, теоретиците на конспирацията са го заявявали от години, и са били гледани с недоверие от всички останали. Сега изглежда, че може би са били прави през цялото време.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види