Снимка: Amber Kipp

Как крокодилите общуват с малките си?

Дори само мисълта за приближаващ крокодил или алигатор плаши хората. Водата, която се пълни с кръв за секунди, борбата на човешкото тяло, показващите се на повърхността ръце и крака и влечугото, което си върши перфектно работата. Не оставя никаква следа след себе си.

Спомням си бруталния австралийски сериал с култов статус "Завръщане в Рая" и как героинята оцеля в една такава невъзможна битка, след като съпругът й я бутна при крокодилите. После, разбира се, тя се върна обезобразена, за да му отмъсти… Но стига с мили спомени от старите ленти.

Крокодилите са влечуги, които се нареждат сред най-големите кошмари за хората, които живеят в близост до водоизточници с тяхното наличие вътре. Те са най-близко свързаната с птиците съществуваща и днес група животни.

Крокодилите са хищници, хранят се с бозайници, птици, риба, но сред тях се наблюдава и канибализъм (малките крокодили могат да станат жертва на по-големите). Ловуват като захапват странично жертвата си и я завличат на дъното на водата.

Размножават се с яйца, които женските снасят в дупки в земята или в купчини листа. Когато малките са готови да се излюпят, те започват да издават звуци и така сигнализират майка си да ги открие.

Въпреки репутацията им на студенокръвни убийци майките крокодили са много грижовни, особено когато потомството им е съвсем малко. Учените са наясно, че бебетата им писукат, но нямаха представа с каква цел точно.

Екип, включващ специалиста по животинска комуникация Никола Матевон от Университета в Лион/Сент Етин, проучи пет вида и откри, че писъците говорят едновременно за размера на малкото и за степента на бедата, в която е изпаднало.

Колкото по-дребни и стресирани са малките, толкова по-високи писъци издават. Само тези честоти привличат майчиното внимание и те идват, за да съдействат на малките.

В делтата на Окаванго в Ботсвана екипът на Матевон направил следния експеримент – пуснал запис на писъци с малки и документирали, че размножаващите се женски крокодили реагират само на високите писъци и тогава се приближавали.

Най-вероятно майките не обръщат внимание на другите писукания с възпитателна цел. Все пак малките трябва да се научат да се грижат сами за себе си, а не секунда по секунда да бъдат проверявани. Така е с Майката Природа…

по National Geographic

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види