Снимка: UNSW/Andrew Kelly

Тайната на древна вавилонска плочка е разгадана

Математическите ръкописи са за изчисления как да бъдат конструирани дворци, храмове и канали

Австралийски учени твърдят, че са разгадали тайната на вавилонска глинена плочка на 3700 години, определяйки я като най-старата и най-точната в света тригонометрична таблица, предаде ДПА.

Специалистите от университета на Нов Южен Уелс са дешифририли знаците върху плочката, озадачавала експертите от откриването на древния ръкопис в началото на 20-и век в южната част на Ирак.

Учените са стигнали до заключението, че плочката е използвана от древни преписвачи на математически ръкописи за изчисления как да бъдат конструирани дворци, храмове и канали, се посочва в изявлението на университетския екип.

Известна като Плимптън 322, плочката с четири колони и 15 реда от числа на клинопис е открита от археолога, учен, дипломат и търговец на антики Едгар Банкс, вдъхновил персонажа Индиана Джоунс.

"Плимптън 322 озадачава математиците повече от 70 години, след като се изяснява, че плочката съдържа специален модел от числа, известен като Питагорови тройки. Досега голямата загадка оставаше предназначението на древния ръкопис - защо древните преписвачи на математически ръкописи са извършвали сложната задача за събиране и сортиране на числата върху плочката. Настоящото изследване показва, че Плимптън 322 описва формите на правоъгълни триъгълници въз основа на новаторска тригонометрия. Плочката представлява удивителен математически труд, свидетелстващ за неоспорим гений", казва Даниъл Мансфийлд от изследователския екип.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види