Снимка: Simone van der Koelen

Истината за болкоуспокояващите лекарства

Всички прибягваме към медикаменти без рецепта, които обещават да облекчат здравословните ни проблеми, от главоболие до лошо храносмилане, от настинки до мускулни спазми, включително и други страдания като акне, например.

Но колко ефикасни са тези лекарства? И реално какво влияние имат върху тялото ни?

Д-р Крис Ван Тулекен от сериите на BBC "Истината за... " приема предизвикателството да прави свои проучвания и първият му обект са аналгетиците, най-употребяваните лекарства в света. Те обещават да облекчат всичките ни страдания - главоболие, зъбобол, мускулни и ставни болки, менструален дискомфорт. Много от тях дори твърдят, че могат да се борят поотделно с всеки един от тези здравословни проблеми.

Най-популярните аналгетици са парацетамол, ибупрофен и аспирин. В някои страни тези продукти се купуват само в аптеки, в други са на разположение в супермаркети и други търговски обекти.

Но колко наистина знаем за тези лекарства, които всеки има на една ръка разстояние вкъщи? И кои изпълняват това, което обещават?

Как действат

Като част от мисията да разгадае действието на аналгетиците, д-р Крис Ван Тулекен използва Pill Cam, ендоскопска камера, която заснема преминаването на хапчето от приема през устата, преминаването през хранопровода и достигането до стомаха.

"Човек не може да види какво става с даден медикамент, след като навлезе в тялото му", казва експертът, докато наблюдава на екрана  хапчето, което току-що е погълнал. "Прилича на малка снежна топка, която малко по малко се разтваря", казва Ван Тулекен, като обяснява, че "болкоуспокояващото няма как да започне да действа, докато не достигне до кръвообращението ".

Чист маркетинг

Могат ли аналгетиците наистина да облекчат конкретна болка, както обещават в рекламите?

"Не” - категорично заключава д-р Крис Ван Тулекен.

След като лекарството навлезе в кръвта "няма начин то да бъде насочено към определена част от тялото ", казва експертът.

"Количеството аналгетик достига както до пръстите на краката, така и до главата", обяснява той. Това означава, че напразно се харчат  пари, за да се купува едно лекарство за главоболие, друго за болки в ставите, трето за болезнен менструален цикъл и т.н. И не само това, употребата на аналгетици за конкретна болка може да бъде опасно. Всички те често имат едни и същи съставки, така че приемането на повече от едно хапче за различни болежки, може да доведе до предозиране.

Ползи

Без съмнение едно от твърденията на фармацевтичните компании е вярно: Да, те успокояват болката.

Всякаква болка.

"Но трябва да сте внимателни. Винаги четете листовката, за да сте сигурни коя доза е безопасна и колко често трябва да я приемате", съветва експертът.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види