Източник: Bustle

Без жени в Медицински университет в Токио

Скандал избухна след тазгодишния прием в Медицински университет в Япония. Разследване на вестник Yomiuri Shimbun разкрива, че учителите в университета по медицина в Токио, един от най-престижните в Япония, са нарушили закона и са подправили резултатите на жените от приемния тест, така че да се изключи възможността много момичета да бъдат приети. Тази практика е назована от вътрешен източник като "необходимо зло" и била породена от страха, че жените вероятно ще създадат семейства и няма да бъдат достатъчно отдадени на лекарската професията.

Според източника "Жените са склонни да неглижират професията си след брак или раждане. В университета е застъпено вярването, че лекарите мъже биха били много по-полезни на университета и впоследствие на болниците за разлика от жените лекари. "

Според вестника от 2011 година насам университетът се е опитвал да изкорени този "проблем" като е ограничавал достъпа на жените. Броят на приетите жени спрямо мъже до 2010 година е над 40%, а сега той не надвишава 30%.

През последните години участието на жените на пазара на труда в Япония е от ключово значение, а икономическата програма Shinzo Abe насърчава присъствието на жени във всички работни сфери.

Новината разтърси страната и предизвика отзвук не само в Япония, но и в целия свят.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види