Снимка: Christopher Rusev

Регенерация

Когато става дума за регенерация, всички първо се сещаме за гущерите и техните опашки. Опашката на гущера всъщност служи, за да привлече вниманието на хищника. Когато нападателят я захапе, тя остава в него, а гущерът успява да избяга. След това опашката се възстановява за период от 9 месеца.

В богатото на разнообразие животинско царство има различни примери за невероятна регенерация - прилепите например могат да възстановяват части от крилата си.

Но в този материал ще ви покажем някои още по-невероятни примери за регенерация в природата.

Аксолотл

Мексиканският аксолотл е кръстен на бог на ацтеките и затова името му звучи по този начин. Иначе той е гущер-саламандър, въпреки че учените го определят като ходеща риба. Аксолотл живеят в множество езера около и под Мексико Сити и именно растящата популация на града е най-голямата заплаха за оцеляването им. Другото е, че тези гущери влизат в менюто на местните още от времето на ацтеките.

Аксолотл е наистина невероятен вид, а това, че може да живее на сушата, както и във водата, е най-малката му магия. Тези животинки могат да възпроизвеждат липсващи крайници, част от мозъка, сърцето и долната си челюст. Няма нужда да питате за опашките – те са гущери, все пак.

Може би най-неочакваната способност на аксолотл е да ползва части от други животни, като очи или части от мозъка, и по перфектен начин да ги амисилира в собственото си тяло. В някои случаи аксолотл в състояние да регенерира собствен крайник, докато се сдобива с още един междувременно.

Заради всичко това аксолотл са сред животните, които представляват най-голям интерес за науката.

Елен

Елените не могат да възстановяват сърцето или долната си челюст като аксолотл, но за сметка на това, всяка година се сдобиват с чифт нови рога.

Рогата на мъжките елени тежат до 30 килограма и всяка година по едно и също време животното се освобождава от тях. Процесът е свързан с повишаването на нивата на тестостерон при елените през лятото. То намалява достъпа на хранителни вещества до рогата за цяло лято, а когато нивата на тестостерон спаднат, рогата вече са отслабени и стават лесни за чупене.

Обикновено най-младите и здрави животни сменят рогата си по-късно, а ранените – по-рано. За щастие, чупенето на рогата при елените не предизвиква болка на животното.

Морска звезда

Морските звезди са известни заради красивия си външен вид и интересните си цветове, но всъщност имат много по-уникални възможности.

Всъщност това е като от научно-фантастичен филм, защото морските звезди могат да регенерират напълно всяко едно от пипалата си, дори ако е изгубило няколко от тях наведнъж.

Това свойство предизвиква интереса на учените и те започват да изследват гените на сивата пясъчна звезда Luidia foliolata. След това те забелязват, че ако лаврата на това животно се разсече на две, от всяка половина се ражда нов индивид, който продължава самостоятелен живот.

Учените изследват гените на Luidia foliolata и правят още едно откритие - морската звезда има сходно ДНК на гена на пласмина, който е протеин в човешкото тяло. Пласминът служи за съставяне формата на тялото, но също и за възстановяване от рани. До този момент учените не знаят дали това не е ключова взаимовръзка, с която може да се отключи регенерацията при хората.

Паяци

Паяците са свързани с множество приказки и легенди, а за науката тези животинки са безценен извор на познание.

Паяците са толкова интересни, защото могат да регенерират своите крайници, а понякога и части от тялото. Още по-интересно е, че паяците могат да ампутират краката си като защитна стратегия. Тъй като крайникът, който израства, е по-тънък и по-къс от стария, учените предполагат, че регенерацията при тези насекоми не е пълна.

През 2007 г. изследване на Wrinn & Uetz се опитва да установи дали има връзка между подобна ампутация и намалените жизнени функции при паяци, претърпели такава регенерация. Изследването наблюдава намаление в големината, теглото и физическото състояние на паяк от вида Schizo cosa ocreata след откъсване на крайник.

Мишка

Африканската бодлива мишка може буквално да остави част от кожата си в зъбите на преследващият я хищник. След това липсващата кожа се възстановява напълно. Най-уникалното е, че възстановяването наистина е напълно и включва потните жлези, кожата, хрущялите и космите.

Мишките от видовете Acomys kemppi и Acomys percivali имат такава способност и тя е смайваща за науката, защото регенерация от този тип не е позната при бозайниците. Учените подозират, че тези способности са същите като на влечугите, но при бозайниците са закърнели.

Въпросът пред науката отново е дали тази регенерация може да се активира при хората.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види