Снимка: Getty Images

Редките сини диаманти – най-дълбоко пазената от Земята тайна

Редкият син диамант "Хоуп" - една от най-известните скъпоценности в света, има заплетена история, в хода на която преминава през ръцете на монарси, банкери, наследници и крадци, преди за всеобща радост да бъде изложен в музей във Вашингтон.

Проучване, публикувано в сп. "Нейчър", разкрива още по-заплетената геоложката история на тези редки скъпоценни камъни.

За целите му са анализирани 46 сини диаманта, сред които и скъпоценен камък, намерен в РЮА и продаден за 25 милиона долара през 2016 г. Специалистите са установили, че сините диаманти се формират на голяма дълбочина - 660 километра, в част от земната вътрешност, известна като долна мантия. За "родното им място" свидетелстват уловени в диамантите миниатюрни минерални фрагменти.

Сините диаманти съставляват едва 0,02 процента от добиваните в мини.

Диамантите са кристална форма на чист въглерод. Образуват се под въздействие на огромна топлина и налягане. Сините диаманти кристализират заедно със съдържащи вода минерали, които преди дълго време са били част от океанско дъно, но са изтласкани на голяма дълбочина по време на движението на огромни тектонски плочи, допринесло за оформянето на земната повърхност.

На учените е известно, че тези диаманти дължат синия си нюанс на елемента бор. Настоящото изследване разкрива, че борът някога е бил наличен в океанска вода и е попаднал в състава на скала на океанското дъно, която в продължение на милиони години се е движила дълбоко под земната повърхност.

"За първи път успяваме да изясним една дълбоко пазена от Земята тайна - как се формират сините диаманти. Преди настоящото изследване никой нямаше представа къде и в какви скали се образуват тези скъпоценни камъни, нито откъде са си набавили елемента бор", обяснява Еван Смит, ръководител на изследването от Американския гемологичен институт.

Повечето диаманти не са напълно безцветни и често имат жълтеникав оттенък. Макар и рядко се срещат и нюанси на жълто, кафяво, розово, зелено.

Около 99 процента от всички диаманти се формират на дълбочина между 150 и 200 километра.

"Сините диаманти се крият на най-голяма дълбочина", отбелязва геохимикът Стивън Съри.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види