Снимка: KT

Луната и Марс с впечатляващ спектакъл

Броени часове делят поклонниците на небесните спектакли от две впечатляващи събития - най-дългото за века "кърваво" лунно затъмнение и най-близкото от 15 години отстояние на намиращия се в опозиция Марс от Земята.

Любители и професионалисти ще вперят погледи към небето, за да наблюдават на 27 юли дългото близо 1 час и 43 минути лунно затъмнение и Марс, който ще се намира "само" на 57,6 милиона километра от Земята и ще изглежда впечатляващо ярък.

Пълното лунно затъмнение ще продължи 1 час, 42 минути и 57 секунди. Преди и след него ще се наблюдава частично затъмнение, което означава, че Луната ще прекара в сянката на Земята общо 3 часа и 54 минути.

Слънчевата светлина ще бъде блокирана от Земята при преминаването й пред Луната. В резултат на това естественият ни спътник ще се вижда "кървав", което е необичайно. Обикновено при затъмнение Луната изглежда черна.

"Очаква ни прекрасна гледка - два ярки обекта в небето. Подобен изглед е в състояние да докосне човешката душа и е благодат за фотографите. Отделете време да погледнете към небето и да се насладите", казва Робърт Маси от Кралското астрономическо дружество.

Впечатляващото лунно затъмнение ще може да бъде наблюдавано от Европа, Африка и Близкия изток между залез и полунощ на 27 юли и в голяма част от Азия и Австралия между полунощ и изгрев на 28 юли. Северна Америка обаче ще пропусне небесния спектакъл.

Лунните затъмнения са по-редки от слънчевите, но за сметка на това могат да бъдат наблюдавани от повече хора. Следващото, макар и не толкова продължително затъмнение, ще бъде през януари следващата година, когато Луната ще остане в сянката на Земята малко над един час. Подобно на предстоящото явление с продължителност близо два часа няма да бъде наблюдавано отново до август 2036 г., отбелязва в. "Дейли стар".

По същото време Марс ще бъде в опозиция, т.е. ще се намира в противоположна посока на Слънцето на небето, гледано от Земята.

Червената планета вече изглежда по-ярка от обичайното и се вижда на небосклона като оранжево-червеникава звезда. Яркостта се дължи на най-близкото отстояние на Марс от Земята от 15 години.

Прашната буря, която бушува от известно време на Червената планета, не пречи на гледката от Земята, и дори я прави по-ярка, тъй като прашните частици отразяват слънчевата светлина, отбелязва Асошиейтед прес.

Марс не е бил на толкова близко разстояние от Земята от 15 години.

През 2003 г. двете планети се намираха на най-близко разстояние от близо 60 000 години - 55,7 милиона километра. От НАСА отбелязват, че подобно приближение няма да се случи отново до 2287 г.

Следващото, макар и не толкова близко отстояние между Земята и Марс, ще бъде наблюдавано през 2020 т. Тогава двете планети ще се намират на разстояние от 62 милиона километра.

И ако двете редки явления не са достатъчни, поклонниците на небесните спектакли могат да се оглеждат и за падащи звезди - на 27 и 28 юли ще бъде максимумът на метеорния поток Южни Делта Аквариди.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види