Снимка: Lena Orwig

Да живеят кактусите!

Преди време разговарях с Нуша Спирова от Cactus Lab и реших да извадя интересни факти от срещата ни, посветена на любимите кактуси, но също така продължих да сондирам повече по бодливата тема, защото любовта ми към тези растения не спира да расте всеки ден. А като се сетя как фатално започна, с убит преполят кактус и учуденото лице на моята приятелка, на която не й се вярваше, че съм успяла да го постигна с едно от най-издръжливите растения изобщо.

Грижата един към друг

За да не ви се случва гореспоменатото, запомнете едно важно старо правило – ако се чудите дали да го полеете или не, не го поливайте. Тоест кактусът по-добре би се справил, ако го забравите, отколкото ако прекалите с грижите за него. Осигурете добре осветено място, максимално дълго огрято от слънцето.

Много е полезно за нас, ако го сложим до компютър – абсорбира вредната елетромагнитна енергия. Интересно за кактусите и сукулентите е, че те имат обратна фотосинтеза и са много подходящи за местата, на които спим, защото за разлика от другите растения, през нощта те ни дават кислород, а не ни го взимат.

Как да ги докосваме?

С много дебели ръкавици или с вестник, с които да увиете растението. Така при пресаждане ще успеете да не се набодете. Бъдете внимателни, защото кактусовъдите твърдят, че наведнъж в ръката ви могат да се впият повече от 80 иглички, а изваждането им е много трудно. Рекорд в това отношение е поставен през 1954 г. в Бразилия. За 15 секунди в ръката на един нещастник се забили 267 иглички.

Близки роднини

Кактусът е вид сукулентно растение, видоизменило е листата в бодли, за да може за по-дълго време да задържа водата в стеблото си и да не я изпарява. Често сукулентите са бъркани с кактуси. Кактусите са сукуленти, но не всички сукуленти са кактуси. Всъщност това, което прави кактуса кактус са неговите бодли, които изпълняват функцията на листа.

Сукулентите пък имат месести листа и са покрити от така наречената кутикула, чието покритие наподобява восък и така не позволява на водата да се изпарява.

Колко дълго живеят?

В естествена среда кактусите могат да живеят стотици години. Като стайни растения, животът им трае около 10 години. Проблемът е, че при по-възрастните всеки удар, драскотина или пречупване, те не се възстановяват и следите остават видни, правейки растението по-малко привлекателно и естетически издържано.

История

В Древна Гърция наричали кактус всяко бодливо растение, включително репея и артишока. Едва през XVIII в. знаменитият шведски ботаник Карл Линей приложил тази дума за описването на конкретен род. Досега са установени 2500 вида.

Особености

При температура на въздуха 37 градуса кактусът се нагрява до 53 градуса. Той може да израсте до 15 метра височина и дори без корени остава дълго време жив. Известният учен растениевъд Лутер Бербанк веднъж оставил кактус да виси с главата надолу върху дърво цели 6 години! После го посадил и той започнал да расте...

Най-малките кактуси в света се наричат блосфелдии - те се побират върху чаена лъжичка. А най-големият кактус е калифорнийският гигантски цереус. Той прилича на канделабър (голям свещник) и един от представителите на този вид бил висок 24 м и доживял до 150 години. В стъблата на тези кактуси може да се съдържат до 2 тона вода.

Най-опасните кактуси

Те се отнасят към рода лофофора и отглеждането им е забранено навсякъде по света, тъй като съдържа халюциногени. Говори се, че католическите свещеници заплашително задавали на ацтеките, когато ги обръщали към християнството, два въпроса: "Ял ли си човешко месо" и "Пил ли си пиотля?" Само жреците на ацтеките имали правото да събират пиотля. Останалите ги грозяла смъртна забрана.

Като храна

Захаросаните парченца от бонбонения кактус са любимо лакомство на мексиканците. От плодовете на някои кактуси се приготвя сладко. Освен това те могат да се ядат и сурови, задушени с месо, осолени, като краставички, мариновани и т.н. А през XIX век чрез кръстосване от много видове кактуси бил получен гладък вид, без иглички, който по вкус много прилича на портокала.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види