Снимка: iStock

Факти, които нямат общо, но ще ви направят по-уверени

Сценична треска

Ако идеята да рецитирате Шекспир пред голяма аудитория ви кара да треперите неудържимо, можете да се успокоите. Има начин да свалите напрежението и то е, ако ви плащат. Екип от американския институт "Джон Хорпкинс" е открил, че в случай, че аудиторията си плаща, за да ви гледа, ще се представите с около 20% по-добре.

Има много идеи как да осъществите този план. Ако ви се налага да говорите на семейно събитие от голям размер – тип сватба, извадете една платнена шапка и съберете вход на любопитните слушатели. Другият много успешен начин да преодолеете подобно притеснение е да си кажете пред всички, че се притеснявате, това веднага освобождава напрежението и ви кара да не се чувствате чак толкова като на изпит. Шегувайте се със себе си и с тази ситуация, която скоро ще отлети. По-добре е да я запомните със смях, отколкото с избита студена пот по челото и разтреперени крака и глас.

Неуслужлива памет

Паметта е нещо изключително важно, но и коварно за адекватните ни реакции в социална среда. Често когато трябва да ни служи, тя ни изневерява и ни кара да се чувстваме най-малкото глупаво… Или се чудим как останали ни възприемат след време.

Учените са установили, че когато си спомним някое минало събитие, то реално си спомняме последния път, в който сме си го спомнили. Това е причината спомените да избледняват и изкривяват с времето. Така че, ако се притеснявате, че някой е запечатал някаква неприятна ситуация с вас, помнете: това винаги е въпрос на интерпретация и на избледняла памет.

А и още нещо още по-успокояващо, хората твърде рядко мислят за другите, така че не си слагайте на сърцето ситуации, в които си мислите, че сте се изложили, а другите превъртат ли, превъртат въпросния момент…

Всезнайковците навсякъде

Притеснението винаги идва оттам, че си представяме, че срещу нас стоят по-умни, по-успешни, по-красиви хора. Което в повечето случаи изобщо не е така и дори не може да се измери по този начин, ама пуста гледна точка, няма как да се погледнем отстрани и да се приемем така лесно. Иска се доста работа с вътрешния Аз, всекидневна при това. Като миенето на зъби, да речем…

Но за да се чувстваме неуверени, за баланс на Земята има едни нахакани всезнайковци, които ни карат да се притесняваме.

Не го прави така, а ето така! Как може да си толкова зле, виж, как се прави!

Имаме добри новини за хората с приятели и познати, които все се мислят за нещо повече. Проучване на Мичиганския университет сочи, че всезнайковците често необосновано надценяват уменията си. Какъв е изводът – пълна сляпа вяра в себе си, нещо, което по-неуверените със сигурност трябва да почерпим, всичко друго е въздух и пера.

Все на бюрото

Да речем, че майка ви се притеснява, че не ходите на работа в офис, а извършвате по-динамична дейност, която не е свързана със стоенето на бюро. Можете смело да застанете срещу нея и да й кажете следното: мозъците на хората, които прекарват по-голямата част от времето си седнали, като например въпросните служители в офис, са по-малки от тези на активните хора, твърди екип на УКЛА. Темпоралният дял на мозъка, който е свързан с фактологическата памет страда от атрофия с възрастта, ако водите заседнал живот, казват учените.

И към двете групи, важно е да се движите, независимо от какво естество е вашата работа, изберете си пешеходни маршрути, които траят поне 20-30 минути. Ако успявате да правите по 10 000 крачки на ден, което е минимумът, ще поддържате все пак в кондиция ума и тялото. А знаем много добре от древни времена още, че те са неразривно свързани.

по BBC Знание България

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види