Снимка: Andrew Pons

5 основни грешки, които стопаните на малки кученца допускат

Всеки, който е решил да отглежда куче в апартамента си, трябва да е наясно с няколко решаващи фактора за бъдещия съвместен живот. Кучето не е играчка, не може да седи часове наред само и после да излезе за половин час навън, второ: недейте да имате очаквания към кучето, да речем, че то ще е изцяло кротко или пък ще иска да се занимава с вас през цялото време. Трето: наистина недейте да имате очаквания!

Идеята е, че вие трябва да обучите вашия любимец, неговото възпитание зависи от вас и от специалистите, на които ще се доверите. Е, има я и дозата вроден характер на всяко отделно куче, но вие можете да се постараете да изгладите всички природни ръбчета и да имате много щастливи моменти заедно. Решаващ етап за въпросните моменти е този на социализацията.

Затова потърсихме треньора на кучета и техните стопани, Антон Михайлов от City Dogs, който изведе няколко ключови правила за правилната социализация на нашите верни спътници.

Както ни обръщат внимание от City Dogs - градското куче не е като всички останали кучета – към него има много повече изисквания – лични, а и социални. В идеалната си версия то е спокойно, уравновесено, не лае по всевъзможни интересни за него неща навън като боклукчийския камион в 6 сутринта, не развява стопанина си по улиците като хайдушки байрак, не души джоба на човека в трамвая, не преследва настървено всичко движещо се и определено не облизва сладоледа на момиченцето в парка.

Градското куче не живее на двора, не пази овце, нито търси изгубени хора. То е наш другар в разходките, партньор в излежаването и верен спътник в живота и нашето забързано ежедневие.

Ето някои важни стъпки в тази посока:

Не знаят какво представлява социализационният период

Социализацията НЕ е пиене на 5 бири в Борисова, докато 2 часа кучето ви играе със себеподобни (макар че Е и това, но само до известна степен). Всъщност нека да започнем със самото определение – що е то социализация?

Това е процесът, в който кучето опознава света, той се явява периодът до около 20-та седмица след раждането. След това не изграждаме, а по-скоро реставрираме, както отбелязват треньорите.

По време на този период можем да помогнем на кучето да расте стабилно, уверено, сигурно в общуването си с хора и себеподобни и да не се притеснява от предизвикателствата на средата, която ще обитава. Разбира се, при неадекватни действия от наша страна можем да му навредим и да го объркаме.

Социализират лошо (негативни асоциации)

Успешната социализация се крепи на едно нещо – изграждане на позитивна асоциация (или липса на негативна такава) с определен стимул: кучета, хора, метро, кола, мол, офис, прахосмукачка, различни шумове. Тоест срещаме малкото кученце за първи път с изброените неща, но го караме да изгради позитивна асоциация с тях. Чрез храна, похвали или внимателно наблюдение докога кучето се забавлява и кога вече не му е приятен даден аспект на общуването.

Често стопанинът без да иска изгражда негативна асоциация със стимул. Например: Въпросното двучасово пиене на бири в парка, докато кучето играе. Има друго куче, което притеснява вашето с настоятелното си желание за груба игра. Вашето куче дава всички възможни сигнали, че не му е приятно – обръща глава, облизва се, прозява се, опитва се да се отдалечи, "вдига" устна, ръмжи... Накрая "маркира" другото куче и вие се намесвате. Тъй като целият му арсенал от "корекции" 1-во, 2-ро и 3-то ниво към поведението на другото куче не е сработил, то стига до извода, че тези сигнали не са функционални и трябва директно да се действа "твърдо в такива" ситуации. И следващия път директно хапе.

Социализират "по книга"

Не е нужно да учите кучето да се вози в метро, да общува спокойно с папагали или да плува, ако тези неща няма да имат роля в живота му. Подреждайте социализационната програма така, че тя да подготви кучето за реалния му бъдещ живот.

Изграждат грешно интересите на кучето

Кучето играе 2 часа дневно с други кучета, заплесва се по всякакви миризми и ги следва, радва се на всички деца в парка... И вие си мислите, че сте се справили блестящо, докато не опитате да го повикате, защото:

1) един баща не е окей с това, кучето да притеснява детето му

2) играта с друго куче позиционира вашия любимец опасно близо до натоварена улица

3) минава куче, което видимо не е подготвено да общува нормално с вашето, а то се втурва към него/нея

В стремежа си да му дадем страхотна социализация, забравяме да му дадем най-важното – себе си. Ако кучето разпознава стопанина си като най-добър приятел, доверен партньор и главен извор на забавление, то не би имало причина да не се отзовава и да не зарязва всичко друго, ако бъде повикано от него във всяка една ситуация.

Отлагат обучението

Има много неща, които не знаете, а ви трябват точно сега. Не отлагайте обучението. Градеж vs реставрация - нали си спомняте?

А и като цяло в интернет има много повече плява, отколкото зърно по всяка една тема. Трудно е човек да отсява сам.

Все пак нашият треньор препоръчва да се информирате от The Whole Dog Journal, а за гледане youtube канала Kikopup.

Повече за CityDogs тук.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види