Снимка: Flickr

Най-странните събития в света

Хората се събират на какви ли не събития според интересите им. Някои обичат да посещават музикални фестивали, други - кино събития, на трети им се налага да ходят на служебни конгреси. Но има хора, които организират събития, извън всичко познато за нас до този момент.

Ето кои са някои от най-забележителните сред тях:

Association of Lincoln Presenters

Ейбрахам Линкълн е една от най-забележителните личности в американската история, а обаянието му очевидно продължава да е все толкова силно 153 години след убийството му.

Всяка година редица мъже и жени се събират в американския град Лексингтън, облечени точно като американския президент или като съпругата му Мери Тод Линкълн. Те се събират, за да отдадат почит на паметта и постиженията на президентската двойка, да си почетат речи и размисли на Линкълн или да участват в историческите възстановки.

Мъжете на този президентски конгрес са повече от жените, така че сигурно е нещо привично на всяка крачка да виждаш хора с еднакви черни костюми, папионки и шапки. И задължителната - отличителната брада, разбира се.

BronyCon

Бронитата са феновете на Малкото пони - много цветната, прекалено захаросана анимация, предназначена основно за малки момиченца. Повечето от нас, които са се надявали никога повече да не чуят за това детско филмче, остават неприятно изненадани от култа към Малкото пони, който се е зародил междувременно.

Цели събития се организират от феновете на анимацията, като интересното е, че повечето тях са предимно млади мъже. Те гледат епизоди от сериала заедно, обличат се като любимите си герои от сериала и се забавляват с хиляди разноцветни балончета.  

Брони, както те се наричат, идва от "bro" (брат) и "pony" (пони), тоест те са като братството на Малкото пони. Цялото нещо звучи като някой да извика полицията веднага, но събитието е изненадващо популярно, дори за създателите на анимацията.

Към наши дни около 10 хил. души се събират всяка година в американския град Балтимор за BronyCon.

Parkes Elvis Festival

Фестивалът започва през 1993 г. в ресторант в Австралия, по случай рождения ден на Елвис, но като всичко, свързано с него, накрая става нещо голямо. В случая - петдневен фест през януари всяка година, по време на който всеки може поне за миг да влезе в обувките на Краля.

На първото събитие в град Паркс в Нов Южен Уелс около 300 души се събират, за да почетат наследството на Пресли. Но Елвис е жив в сърцата на много хора, защото на събитието през тази година поклонниците на Краля на Parkes Elvis Festival вече наброяват около 25 хиляди души.

Ohio Valley Filk Fest

Ако не знаете какво е филк, проблемът не е във вас. Това инструмент, който е популярен във фентъзи и сай фай обществата, но всъщност никой не знае какво представлява. Това означава, че никой не знае какво е филк музика, което е страхотно.

Именно свободата на интерпретация, която дава тази тема, събира хиляди хора всяка година в американския град Уортингтън, щата Охайо. Много от тях излизат на сцената, за да представят своята представа за филк и резултатът е разнообразно музикално изживяване.

Ohio Valley Filk Fest може да се похвали с дълга история, защото началото му е поставено през 1984 г. Събитието провежда собствен музикален конкурс в няколко категории и всяка година раздава своята награда Pegasus.

Денят на рижавите

Това необичайно събитие започва по необичаен начин. Холандският художник Барт Рувенхорст от малкия град Астен е силно повлиян от работата на Данте Габриел Росети и Густав Климт, които имат прочути картини с червенокоси жени.

Вдъхновен от това, Рувенхорст решава да направи изложба с 15 картини на червенокоси жени. Оказва се трудно да се намерят модели, затова той пуска обява във вестника и на нея откликват 150 кандидати. Те са толкова много, че художникът избира 14 от тях, прави обща сесия с останалите и организира лотария за това коя ще е петнадесетата червенокоса дама в изложбата му.

Така през 2005 г. е поставено началото на Денят на червенокосите. Днес сбирката на рижавите хора вече е двудневен фестивал в град Бреда, който се провежда всеки първи уикенд на септември.

По време на празника дрескодът е препоръчителен в червено, а посетителите могат да посетят уъркшопи, лекции и занимания специално за рижави хора.

MerCon

Накратко това събитие събира хора, които са облечени като... русалки. Всички те се събират край плувния басейн на казино Silverton в Лас Вегас, така че да да могат да се чувстват в естествената си среда. Разбира се, не се минава и без конкурс за най-красива русалка, като всяка една от тях е внесена на ръце от човек от организацията - тъй като не може да стигне до сцената, понеже има опашка.

На конгреса на русалките отиват учудващо голям брой хора, както сред участниците, така и сред публиката. Бонусът е, че тъй като русалките винаги са изобразявани като много красиви, то по някаква закономерност MerCon събира стотици красиви русалки.

През 2016 г. русалките преплуваха океана до Австралия, за да проведат конгреса си. През 2017 г. подобен конкурс, под името NC MerMania 2017, се провежда в щата Северна Каролина, САЩ.

Лебовски фест

Всеки любител на киното със сигурност е гледал класиката "The Big Lebowski" на братята Коен. Главният герой е любим на мнозина и феновете му организират събитие в негова чест. Партито включва две вечери на конкурси за прилики с героите, филми и боулинг.

Събитиeто започва в Люисвил, щата Кентъки, през 2002 г., но днес се провежда в редица градове, включително и европейски като Лондон и Единбург. Актьорът, който играе Пича Лебовски във филма - Джеф Бриджис, посети феста в Лос Анджелис през 2005 г.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види