Снимки: Zhaoyu Zhu Et Al / Nature

Първите хора са живели в Китай още преди 2 милиона години

Древни оръдия на труда са били открити в Китай, като находката доказва, че първите хора са живели в Азия още преди 2,12 милиона години.

"Нашето откритие ще ни накара да преразгледаме времето, когато първите представители на нашия род са напуснали Африка и са започнали да се разселват по Земята", заяви Робин Данъл от университета в Ексетър.

Както съобщава сп. "Нейчър," в което са публикувани резултатите от изследването, в Централен Китай в селцето Шанчън, учените са открили оръдия на труда, датиращи отпреди над 2 милиона години. По-рано се смяташе, че нашите предци са напуснали Африка преди 1,85 милиона години. Сега се налага да бъде преразгледано това схващане и преселението на хоминидите трябва да бъде върнато назад във времето най-малко с 270 хиляди години.

Разкопките са били водени от екипа на Чжао Чжу от Китайската академия на науките. Оръдията на труда са били разкрити заедно с животински кости. Датирането на артефактите е било извършено с метода на палеомагнетизма. Намерените сечива от кремък са били предназначени за рязане.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види