Снимка: Rahmat Gul

Мирът в Афганистан все повече се изплъзва, а талибаните отхвърлят преговорите

Рахим Файез от Асошиейтед прес

Талибаните отхвърлят поредните предложения на афганистанското правителство за прекратяване на огъня и преговори, а мирът в тази съсипана от война страна, изглежда, продължава да се изплъзва, както става от десетилетия - и за войските на фронтовите линии, и за гражданското население, което често става обект на нападения.

Талибаните правят още завоевания при своето годишно пролетно настъпление и пренебрегват призивите на президента Ашраф Гани за преговори. Той предложи невиждани стимули с надеждата да сложи край на почти 17-годишната война, включително паспорти за бунтовниците и техните семейства.

Гани също така предложи да работи за премахване на международните санкции срещу лидерите на групировката и да позволи на талибаните да открият официална централа в столицата Кабул.

За да се случи това обаче, той подчерта, че първо трябва да бъде договорено прекратяване на огъня, а талибаните трябва да станат политическа група, а не въоръжена бунтовническа организация.

През юни талибаните за първи път се съгласиха на тридневно прекратяване на огъня заради празника Ейд ал Фитр, с който завършва мюсюлманският месец на пости рамазан, но след това отхвърлиха призив на правителството да го продължат.

Те настояват, че единствените преговори, в които биха участвали, са със Съединените щати по въпроса за ключовото им искане: изтеглянето на всички американски сили от Афганистан.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид наскоро повтори позицията на бунтовниците, че "американците са тези, които продължават войната, подкрепят нашите врагове и бомбардират нашата страна".

"Затова, ако има преговори, те би трябвало да са с тях (американците)", каза Муджахид по телефона пред Асошиейтед прес. "В противен случай те няма да имат никакъв резултат."

От началото на годината талибаните засилват своите нападения. На 27 януари атентатор самоубиец се вряза с пълна с експлозиви линейка в контролен пункт в Кабул, като уби над 100 човека и рани цели 235.

Талибаните поеха отговорност за нападението, както и за друго седмица по-късно, при което бойци нахлуха в луксозен хотел в Кабул, като убиха 22 души, включително 14 чужденци, и водиха 13-часова въоръжена битка със силите за сигурност.

През юни на събиране в Кабул Афганистанският съвет на улемите - организация на мюсюлманските духовници и учени, издаде указ срещу самоубийствените нападения, като каза, че те са "харам", забранени според ислямското право.

След края на събирането, когато духовниците се готвеха да си тръгнат, още един атентатор самоубиец се взриви близо до мястото, като уби седем човека.

Макар че за това нападение отговорност пое клонът на "Ислямска държава" в Афганистан, талибаните направиха изявление, в което осъдиха конференцията и други подобни прояви като "американски процес" и призоваха духовниците да отхвърлят такива събирания.

Междувременно талибаните разширяват своите завоевания в провинциалните райони. Според Муджахид сега те контролират 54 от 388 окръга в страната, като пет окръга бяха превзети при пролетната офанзива тази година.

Поне седем от 14 окръга в южната провинция Хелманд са изцяло под контрола на талибаните. Анализатори казват, че около 80 процента от Хелманд, която е високо ценена заради обширните полета с опиумен мак, е контролирана от талибаните от 2004 г., въпреки че градските центрове останаха под контрола на правителството.

Говорителят на вътрешното министерство Наджиб Даниш отрича твърдението на талибаните и казва, че те контролират едва 11 окръга в цялата страна.

Но дори самият специален генерален инспектор на Вашингтон за възстановяването на Афганистан казва, че повече от половината Афганистан е или под прекия контрол на талибаните, или под тяхно влияние.

САЩ и НАТО постепенно намаляват своите сили през последните години от върховото ниво от почти 150 000, а през 2014 г. те се преориентираха към поддържаща и антитерористична роля. Афганистанските сили за сигурност, които наброяват 195 000 войници и над 150 000 полицаи, се мъчат да се преборят с бунтовниците.

Има натиск за задействане на някакъв вид мирен процес.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо използва необявено пътуване до Афганистан в понеделник, за да засили призивите на правителството на Тръмп за мирни преговори.

"Целият регион и светът са уморени от това, което се случва тук, също както афганистанците вече не искат да виждат война", каза Помпейо.

Във вторник Организацията за ислямско сътрудничество, чието седалище е в Саудитска Арабия и която включва 57 страни, откри двудневна конференция, за да насърчи афганистанските мирни преговори.

А лидерите от НАТО ще обсъдят Афганистан в четвъртък на своята среща на върха в Брюксел, на която се очаква Алиансът да поеме ангажимент да продължи да финансира афганистанската армия и своята мисия за обучение.

Много редови членове на афганистанските сили обаче са разочаровани от неясните перспективи за мир.

"Президентът им даде (на талибаните) шанс и обяви прекратяване на огъня, но въпреки това те нападаха нашите контролни пунктове, устройваха засади на нашите сили и нищо не се промени", казва 27-годишният полицай Мохамад Дин от северната провинция Кундуз, който е униформен служител през последните седем години.

33-годишният Абдул Ага загубил дясната си ръка и двете си очи в източната провинция Логар, когато конвоят му се натъкнал на заложена край пътя бомба преди три години. Бившият полицай каза, че не може да види двете си дъщери, родени след нападението.

"То ми отне възможността да виждам блясъка и красотата на живота", каза Ага.

Много бизнесмени и инвеститори напускат страната, заяви заместник-директорът на Афганистанския съвет за промишлеността и инвестициите Абдул Карим Арефи.

"Хората са обезкуражени, хората не са достатъчно уверени да внасят стоки и да довеждат компании", каза Арефи.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види