Книги: Нашите 5

Ето че идва един от любимите периоди на книголюбителите, когато морската ваканция ни дава възможността да прочетем литературните произведения, за които не ни е оставало време и съзнание в забързаното ежедневие. Плажът за мнозина се превръща в място за четене на дълги и красиви романи. Сега е моментът да съберем в плажната чанта любимите нови заглавия и да потеглим на пътешествие – буквално и преносно. Ние ви приканваме да се гмурнете в големи, смислени романи и истории, които ще ви накарат да мислите и да се обогатите с нови идеи и знания. И това, докато изпитвате онова специфично удоволствие от четенето, което няма еквивалент.

Споделяме с вас нашия морски избор, желаем ви юлско вдъхновение!

Морска книга

Мортен Строкснес

 

Заглавието на този бестселър продължава като дълга вълна така: Изкуството да ловиш гигантска акула от гумена лодка в огромното море през четирите годишни сезона.

Книгата придобива широка популярност на всички езици, на които е преведена, а авторът Стрьокснес е примамен от фундаменталното тайнство на морето. Това непознаваемо, необитаемо море. Той иска да се потопи в него, да бъде въвлечен в него. "Морска книга" е необикновено успешният израз на това желание. Възхитителна, необуздана ода за морето.

Историята започва с намерението на двама приятели да се впуснат в улов на едно от най-големите и най-свирепите същества на планетата: гренландската акула. Докато готвят такъмите и порят вълните на Северния океан с гумената си лодка в четири различи сезона, ние научаваме неизброими вълнуващи факти за норвежкия север и неговите хора, за улова на ивичести китове и камбала, за блюдото от език на треска, методите на сушене и стандартите за качество при покупка на тази неповторима по своя вкус риба, за семейния живот на косатките и размера на мозъка на кашалота, за ролята на планктона за оцеляването на планетата, за живота на пазачите на фарове, за произхода на понятието "Скандинавия", за представата на древните за живота в океана и многобройните заплахи, които дебнат на дъното.

Операция "Сладкоугодник“

Иън Макюън

Поредното произведение на големия британски писател Иън Макюън (наградата "Букър“ за романа "Амстердам“) е едновременно шпионски роман, любовен роман, роман за литературата, роман за британското общество от едно емблематично време от световната история и най-вече роман мистификация.

Годината е 1972, Студената война е в разгара си. Серина Фрум, студентка по математика, но и страстна читателка, е завербувана от МИ-5, британското контраразузнаване. Първата й голяма задача е участие в операция с кодово име "Сладкоугодник“. Целта на операцията е да се подпомагат финансово, чрез фасадна фондация, писатели и журналисти от т.нар. антикомунистическа левица, чиито идеи съвпадат с правителствената политика. На Серина се пада младият обещаващ писател и университетски преподавател Том Хейли. Девойката харесва разказите му, след това харесва и автора им. Започналият като шпионско четиво роман постепенно се превръща в любовен, любовният роман се превръща в изследване върху начина, по който функционира писателското въображение – всичко това на фона на един кризисен период от историята на Великобритания, изпълнен със социални конфликти, икономически трудности и ирландски тероризъм.

Фокус-бокус

Кърт Вонегът

Последният голям роман на Кърт Вонегът излиза отново на български език в твърда корица. Фокус-бокус”  е смятана за една от най-добрите книги на американския писател.

Историята разказва за ветеран от Виетнам, който очаква да бъде съден за неясно престъпление и описва живота си, драскайки върху всевъзможни попаднали му листчета – от най-проста бакалска хартия до гърба на визитни картички. Той прави тъжна равносметка за хората, които е убил, и за жените, с които е бил, усърдно пресмята кои са повече и търси в какво си струва да се вярва в държавата, която е предала не само него, но и цялото му поколение.

Главният герой във "Фокус-бокус”  Юджийн Дебс Хартке е всъщност антигерой: бивш войник, престъпник, учител, измамник, състрадателен съпруг, страстен прелюбодеец. Но той се опитва да направи хората щастливи, да им даде известна утеха и да ги обогати. Всичко това до момента, в който не се оказва в затвора.

"Фокус-бокус” е безмилостна антивоенна сатира в духа на "Параграф 22” от Джоузеф Хелър, зашеметяващ поглед отгоре над човешкия живот, оставен почти беззащитен на произвола на световните събития.

Кървав меридиан

Кормак Маккарти

Кормак Маккарти е един от най-значимите съвременни амеркански писатели и драматурзи. Печели награди Пулицър и "Джеймс Тейт Блек“ за произведението си "Пътят“ (2006). Романът му от 2005 г. "Няма място за старите кучета“ е екранизиран под същото име - "Няма място за старите кучета“, който печели 4 награди на филмовата академия на САЩ, включително за най-добър филм през 2007 г. За Тези прекрасни коне (1992 год.) печели и двата американски приза - Национална награда за литература и Национална награда на критиците. Както Тези прекрасни коне, така и "Пътят“ са екранизирани под същото име.

Книга "Кървав меридиан“ не би понесла на всеки човек, заради начина, по който Маккарти описва сцените на насилие, с които е изпълнен сюжетът. Но именно заради езика на Маккарти и заради самия него като автор трябва да се впуснете в този епически роман за насилието и покварата, които съпътстват американската териториална експанзия, разрушаващ конвенциите на уестърна и митологията на "Дивия запад“.

Опирайки се на исторически събития от средата на XIX в., романът проследява одисеята на едно четиринайсетгодишно момче, попаднало сред сбирщина от авантюристи, странстващи в един кошмарен свят, в който търговията със скалпове процъфтява.

"Класически американски роман… Маккарти може да бъде сравняван само с нашите най-велики писатели, Мелвил и Фокнър, и това е неговият шедьовър.“ – пише  The New Yorker. 

Вътрешният свят и неговото представяне

Пол Холмс

 

Завършваме нашата класация с книга, която не е роман, но е от изключително значение за човешката същност и осъзнатост. Затова ви препоръчваме да й отдадете от вашето време, защото тя се явява значим гид в живота ви като професионалисти в сферата или пък като саморефлексивни хора, които са готови да научат повече.

Тази книга е класика в областта на психотерапията. Тя новаторски съчетава психодрама и психоанализа, а на български език излезе обновеното й оригинално издание.

Пол Холмс ни повежда към сцената на "вътрешния свят" на обектните отношения на протагониста и неговия "външен свят", споделян с другите - свят, в който се случват реалните отношения.

Всяка глава на книгата започва с откъс от психо-драматична сесия: разказът винаги илюстрира по действен начин определени аспекти на психодрамата и на теорията на обектните отношения. Последващото разискване на този клиничен материал осветлява основни психодраматични и психоаналитични понятия и подходи, като ги синтезира - разбираемо, ерудирано и вдъхновяващо.

Пол Холмс е психотерапевт, практикуващ методите на психоанализата и психодрамата. Тук той изследва връзките между теорията на Яков Деви Морено - създател на психодрамата, и на Зигмунд Фройд - създател на психоанализата, съчетавайки ги с идеи и на други психо-терапевтични подходи.

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види