Снимка: David Becker

Най-студеното място на Земята се оказа още по-студено

Анализ на спътникови данни показа, че температурата в антарктически долини може да достигне почти до минус 100 градуса Целзий.

Тази температура е значително по-ниска от предишния рекорд от минус 93 градуса Целзий, измерена в същия район.

Международен екип от учени достигна до тази стойност, като анализира отново спътниковите данни за температурите на Източното Антарктическо плато над Южния полюс и ги свери с отчетеното от наземни метеорологични станции.

Новата официална най-ниска температура е минус 98 градуса Целзий. Тя е в малки джобове в леда на дълбочина до 3 м.

"Никога не съм бил на толкова студено място и надявам се никога да не попадна - каза Тед Скамбос от университета на Колорадо-Боулдър. - Казват, че там дишането е болезнено и човек трябва много да внимава част от гърлото или дробовете му да не замръзнат, докато вдишва".

Температурата от минус 98 градуса Целзий е различна от отчетената от наземни инструменти. Рекордът в тази категория принадлежи на руската станция "Восток", също на Източното Антарктическо плато - минус 89 градуса Целзий, измерени през юли 1983 г.

Специалистите разграничават двете категории, защото спътниците измерват температурата на земната повърхност, а метеорологичните станции - на въздуха над земята. И двата вида измервания са полезни за учените. Метеорологичните станции отчитат точните условия, но спътниците обхващат денонощно много по-големи територии.

Учените са работили с данни от спътниците "Тера" и "Аква" на НАСА, и полярните спътници на Националното управление по изследване на океаните и атмосферата, събрани от 2004 г. до 2016 г. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види