Снимка: Monika Grabkows

Какво да пием в жегите

Летните жеги вече са тук, но, за щастие, има начини, с които да ги държим надалеч. Най-сигурният е да не излизаме въобще, но това няма как да стане, затова ще се обърнем към добрите стари разхладителни напитки. Те са изпитани, повечето от тях имат и здравословни свойства, но при всички положения с тях можете да останете хидратирани и свежи в горещината.

Вода от кокосов орех

Кокосът придава специфичен вкус на този елексир срещу жегите. Освен това, кокосът е беден на въглехидрати и богат на протеини. Затова, водата с него хидратира тялото и също така е полезна за след тренировка. Неподсладената кокосова вода е най-подходящият избор за летните дни.

Ечемичена вода

Този лек срещу жегите е известен и сред почитателите на здравословното хранене.  За да си приготвите ечемичена вода са ви необходими следните съставки:

¼ купичка грис от ечемик

4 купички вода

щипка сол

малко мед

лимонова кора

Нагорещете водата и гриста от ечемик в един тиган и ги оставете да кипнат, а след това добавете солта и оставете сместа да се готви за половин час. През това време може да разбърквате гриса с лъжица.

След 30 минути сипете съдържанието в една чаша, после сложете лимонова кора и добавете мед. Оставете го да изстине в хладилника за около половин час.

Сок от диня

Динята по принцип е един от най-приятните плодове за консумация през лятото, а сокът от нея и без това е в излишък. Затова от нея можете да си направите вкусен сок, който да ви разхлади в  жегите. Той  е освежаващ и има силно хидратиращи свойства, а листенцата от лайм или мента могат да му придадат само още по-свеж вкус.

Аам Панна

Тази напитка е традиционна в жегите за хората от северна Индия, а те знаят какво е горещина. Освен, че охлажда, напитката е много полезна, защото има голямо съдържание на витамин С и витамин  B1 и B2 , както и на желязо. В индийската култура Аам Панна се счита за лечебна срещу редица болести.

Съставки:

3 бр. зелено, сурово манго

1 купичка захар

1 чаена лъжица изпечени семена от кимион

щипка черна сол

щипка бяла сол

2 купички вода

листа от мента

начупен лед

Плодовете манго и водата се слагат в тиган и се варят. След това се оставят да къкрят 10 минути и накрая тигана се маха от котлона. Другият вариант е плодовете да бъдат сготвени предварително, докато не омекнат.

Оставете манго-тата да изстинат и след това ги обелете, а накрая издълбайте вътрешността на всеки един от плодовете. нарежете сърцевината на ситно и я сложете във вода. След това я сложете в тигана, добавете захар и гответе, докато захарта не се втечни не изчезне напълно. Разбърквайте постоянно.

Когато захарта вече не се вижда, преместете тигана от печката, и добавете кимиона,  и солта . Оставете Аам Панна да изстине добре, а после добавете ментови листа и лед.

Лимонов джинджифилов сок

Лимоновият сок с джинджифил е напитка, която хидратира, но едновременно с това е много полезна като антиоксидант, с голямо съдържание на витамин С от лимона и антибактериалните свойства на джинджифила.

Най-хубавото е, че това е лесен коктейл против жегите.  За него ви трябват половин купичка вода, половин купичка лимонов сок, един джинджифил, две лъжици захар и щипка сол. Всички те се смесват, добавя се лед и парче лимон.

Този летен коктейл е добър за дехидратация в жегите, но и за изчистването на токсините от тялото.  

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види