Снимка: Raluca Georgescu

Защо ни се струва, че с възрастта времето минава по-бързо?

Какво се случва, когато влезем в тъмна стая със запалена свещ? Естествено забелязваме пламъка веднага. Но, ако стаята е напълно осветена, колко време ще ни отнеме, за да видим горящата свещ? Със сигурност повече.

Същото се случва и с тежестта. Човек лесно може да разграничи тежести от 100 и 120 грама и не чак толкова лесно на тежащите 200 и 220 грама. И в двата случая разликата е само 20 грама, но възприятието ни се променя, както сочи законът Вебер-Фехнер. Колкото по-голяма е величината, в случая теглото, толкова по-трудно забелязваме разликата между по-голямата и по-малка тежест.

Наистина и самият брой навъртени години почва да ускорява усещането ни за време. Сякаш годините се изплъзват по-бързо, като едновременно с това трудно помним какво ни се е случило, да речем, миналото лято. Освен ако не сме на 14 или пък 16 години.

Шегата на страна, има си обяснение защо времевият континуум почва рязко да се изкривява в хода на живота ни.

Затова, ако сте още около 20-те, не гледайте пренебрежително на изказванията на вашите родители, баби или дядовци, ако честичко чувате от тях репликата: Как летят годинките!?!

Живот и здраве и вас ще ви застигнат същите мисли и усещания.

Алгоритъм

Първият, който забелязва и превръща този феномен в уравнение (алгоритъм), е Ернст Вебер, известен германски лекар от края на 19. век. Формулата е усъвършенствана от психолога Густав Фехнер, съвременник и сънародник на Вебер. Така законът е наречен Вебер-Фехнер.

Този закон установява, че при сравняването на две малки величини минималната разлика е достатъчна, за да видим разликата между тях. Ако те обаче са големи, трудно ще ги различим.

Същото се случва при сравняването и на други величини (дължина, площ, обем, маса, време и т.н.), практически с всичко. Нашето възприятие се променя и за нас става по-трудно да открием разликите при по-големите физически или математически обекти.

Ето как законът обяснява защо времето се ускорява, когато остаряваме.

"Макар че една година винаги има една и съща продължителност, пропорцията между това колко продължава тя и времето, което сте живели, се променя", обяснява Хана Фрай в Numberphile, уебсайт, специализиран в науката за числата.

Това означава, че когато сме възрастни, всяка година, която преминава, добавя по-малко време към това, което ни остава да живеем. Съответно времето е повече, когато сме още деца. Това е причината, поради която с напредването на възрастта получаваме усещането, че времето "тече" по-бързо.

Хана Фрай дава пример и с присъдите на затворниците.

"Разликата между три и шест месеца зад решетките е видима. Наказанието обаче от 20 години и три месеца не е чак толкова от значение в сравнение с това от 20 години", обяснява тя.

Законът Вебер-Вехнер в маркетинга

Компаниите прилагат успешно закона и в маркетинговата си работа, защото, според  Numberphile, увеличаването на цената на скъпите стоки, като домакински уреди или недвижими имоти, е по-трудно забележимо, отколкото повишаването на цената на по-евтините продукти: хляб, мляко и т.н. Също така от Numberphile твърдят, че законът се прилага и при продукти, които поддържат трайна цена. Как печелят при тях? Това става чрез намаляване на размера, големината или грамажа.

Но "олекотяването" на едно блокче шоколад например би трябвало да става внимателно и постепенно, така че потребителят да не забележи, че плаща същата цена, но за по-малък грамаж.

по BBC

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види