Снимка: Kyan Insights

Всички домашни любимци – в офисите!

Домашните любимци са много важно нещо за съвременния човек. Повечето притежатели на някакво животно дотолкова са превързани с него, че го носят навсякъде. Виждали сме ръмжащи и мяукащи питомци къде ли не – в автобуса, в метрото, на плажа, че дори и в ресторант. Стане ли въпрос за работното място обаче, нещата придобиват по-различен облик. Какво ще кажат колегите, да не би някой да е алергичен към косми, друг да е ухапван като малък от куче. Ами ако любимецът постоянно лае и нарушава трудовия процес, КПД-то на работещите пада, фирмата понася загуби, шефът изпада в истерични кризи, накратко казано - не им е работа на домашните животни да се мотаят в офиса.

Американците обаче не са на подобно мнение. Те не само са либерално настроени към тази идея, но и са избрали официално 22 юни да бъде Ден за водене на домашния любимец на работното място. Още преди повече от 20 години в САЩ са разработени програми за водене на домашни любимци на работното място. Шефовете също проявяват толерантност - приблизително една от всеки пет фирми разрешава присъствието на животните в офиса. Проучванията показват, че това прави персонала по-мотивиран и щастлив. Хората са склонни да работят по-дълго, и за по-ниско заплащане. Освен това настроението в офиса се повишава.

Европа също не изостава от тенденциите. През 2011 г. медиите гръмнаха когато Илка Дорнс, шефка на германска рекламна агенция, си призна, че офисът е съставен от 13 сътрудници, три сетера, един бигъл и две улични-превъзходни кучета. Кандидатите, които искат да започнат работа в агенцията, не бива да се страхуват от кучета или да са алергични, категорична е Дорнс. По думите й да присъстват животни в офиса има много плюсове. "Понякога лаенето дразни. Но човек винаги има и нещо като изпускателен вентил. Да галиш куче ти дава утеха и намалява стреса", твърди тя. Учените също са на нейна страна. Изследователи от университета в Бъфало, щата Ню Йорк, още през 2001 г. установява, че присъствието на домашни животни в стресови ситуации намалява кръвното налягане. Едва ли е случайно, че учените предписват куче или котка като лекарство срещу стрес на борсовите агенти. Когато бизнесмените са под стрес, кръвното налягане на собствениците на куче се повишава два пъти по-бавно, от това на борсовите агенти без домашен любимец. Експертът по трудова психология Тим Хагеман е категоричен: "Когато няколко колеги се грижат за едно животно, колективът се сплотява".

Немското сдружение защита на животните обаче твърди, че кучето е единственото домашно животно, което се чувства добре на работното място. Котките обитават най-вече собствения си периметър, а малките животни реагират чувствително на стрес. Освен това никое друго домашно животно освен кучето не харесва да пътува с кола.

Извън Западна Европа присъствието на домашни любимци в офиса е все още табу. И все пак нека видим какви са спецификите при различните животни и какви рискове крият те. Ако всеки донесе аквариума си с рибки, ще стане цял един световен океан в офиса. А където има океани има големи вълни, цунамита и наводнения. Така донасянето на наглед безопасните и мълчаливи водни създания се оказва не съвсем добра идея. Да се насочим към пернатите. Клетка с пойно канарче – защо не, колко по-добре звучи песента на канарчето от траш метъла, който постоянно слуша нашият колега и съсед по бюро. Само че, докато траш метълът може да бъде спрян, кой може да заповяда на едно разпяло се канарче да преустанови певческите си напъни.

При папагалите нещата са още по-неконтролируеми. Те по цял ден декламират трите научени от стопанина си думи. Най-често това са нецензурни обръщения към нежния пол. Поставете се на мястото на колежките си. Ами никак не е приятно през минута някакъв качулат пернатко да ти повтаря, че иска да те чука. Стигаме да кучетата и котките. Те лаят, хапят, мяукат, дращят, облизват и често изяждат всички предмети до които успеят да се докопат. Е, какъв трудов процес може да тече при такава олелия и анархия? Както разбрахме вече, котките и кучетата притежават успокояващи способности. Така че, когато нервите в помещението се повишат - хванете най-близката до вас котка и я сложете в скута си или погалете някое куче. Главоболът ви мигом ще изчезне и работата може да продължи с пълни темпове. Не забравяйте обаче, че утре е 23 юни, и тогава в офиса няма да има домашни любимци, с които да си лекувате главоболието.

А най-хубавото, че в Puzl CowOrKing, където е нашата редакция, всяка животинка всеки ден е добре дошла!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види