Снимка: Peter Secan

Кренвирш с месо!? Майтапите ли се?

Някои вести винаги са ме стряскали. Не, не става въпрос за природни катаклизми или терористични актове. С тях вече свикнахме. Една новина наскоро засегна най-милия ми символ от детството - кренвирша. Министерството на земеделието подготвя нови стандарти за месните храни, според които, за да се нарича един продукт "кренвирш", той трябва да съдържа поне 75% месо. Уважаеми законотворци, по-скоро ще станем първа икономическа сила в Европа, отколкото да напълним кренвиршите с месо. Та те в момента съдържат в най-добрия случай 25% месо. Останалото е соя, целулоза и какво ли още не. Ако бъде повишено съдържанието на месо, много хора ще спрат да ядат кренвирши, просто няма да са "техните", няма да са с онзи познат до втръсване вкус. Освен това и доста производители ще фалират. Малотрайните колбаси, както всички знаем, са идеални за спекулации в рецептурника. Родните фирми от своя страна обичат да послъгват, пък където мине. А номерът винаги минава.

Но защо ни е толкова ценен кренвиршът и е нужно да го браним така всеотдайно? Българската кухня през комунизма имаше два стълба, на които се крепеше - кренвиршът и саламът на народа, познат още като "кучешка радост". Оттогава нищо кой знае колко не се е променило. И в сегашните "некомунистически" времена работническата класа консумира предимно това. Закуската "кренвиршка" също оцелява и редом с баничките е любима на малки и големи.

Откъде тръгва историята на култовия у нас кренвирш? От стара Виена. Заради това на английски го наричат Vienna Sausage, на немски – Wienerwurst. Българското му име идва от австрийското Krenwurstchen (Kren – онзи лют корен, познат ни като хрян). Незнайно защо в страната ни най-често му казваме и изписваме като "креМвирш". Сигурно защото в България кренвиршите се правят от такива ужасни продукти, че понякога когато ги разрежем, съдържанието им изтича под формата на крем.

Има спасение! Да си направим домашни кренвирши!

Необходими продукти:

1 кг свинско месо

1 кг говеждо месо

3 с.л. сол

2 г селитра

3 г захар

2 г смлян бахар

половин настъргано индийско орехче

тънки овчи черва, в които да се сложи пълнежа

Май домашните ще ни излязат на доста солена цена. Не е ли по-добре да си купим кренвирши от магазина? Може да не съдържат 75% месо, но пък са родно производство!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види