Снимки: Yumi Asada

Боклукът си отива

Съвременните градове изпитват все по-остър проблем със справянето с отпадъците, а за решаването на този проблем е необходима стратегия и желязна воля.

Япония се е посветила на рециклирането на боклуци и това означава, че бизнесът в страната е задължен със закон да рециклира отпадъците си. Местните власти взимат проблема със замърсяването на сериозно, а за разрешаването му е необходима голяма лична отговорност от гражданите. Поради тази причина и във втория по големина град в страната - Йокохама всеки гражданин получава упътване от 27 страници за това как да сортира над 500 вида отпадъци.

Най-близо до мисията "нулеви отпадъци" е Камикацу в планините на остров Шикоку. Градчето се намира в югозападната част на Япония и има население от около 1700 души.

В миналото властите в Камикацу са решавали проблема с боклуците, както властите в София. Разликата е, че японците са осъзнали, че негативите на изгарянето или закопаването на отпадъците, са повече от позитивите. Затова през 2003 г. жителите на на Камикацу решават въобще да премахнат боклуците от града си.

Това става само по един възможен начин – висока лична дисциплина и добра организация в по-общ план. В днешно време хората потребяват твърде много продукти и това означава, че отпадъците са много и от различен вид.

Това налага изключително точното им сортиране още в домовете на хората. Например капачките от бутилките трябва да се махнат и да се разделят по цвят от гражданите. Етикетите също трябва да бъдат свалени. Вестниците и списанията трябва да бъзат разделени и вързани поотделно с канап. Всяко семейство разделя боклука си по 45 различни категории, за да се улесни максимално процеса на рециклиране.

След това хората сами отнасят боклука си до местния център за събиране на отпадъци. Те трябва да направят това, защото няма камион, който да го отнесе. В центъра сортирането е проследено още веднъж от служителите и после отива по контейнерите. Всеки от контейнерите съдържа само боклуци от един и същи вид - луминесцентни лампи, метал, вестници, списания и други.

Градът се отървава от ненужните вещи и отпадъци по различни начини. Изхвърлените дрехи, бижута или лични вещи се предлагат в специален магазин за размяна срещу вещи от други хора, а в близката фабрика жените от града произвеждат нови продукти от вече използваните.

В началото този модел на организация е бил затрудняващ за местното население, но с времето те свикват и това променя усащането им за околната среда и тяхното участие в нея. Освен всичко това жителите на Кимикацу виждат позитивни резултати от усилията – те вече рециклират над 80% от боклука си.

Мисията на града е да елиминира боклука напълно до 2020 г. Същите амбиции има и американският град Сан Франциско, аржентинската столица Буенос Айрес и малкото италианско градче Капанори.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види