Най-откачените видове туризъм

Туризмът действително има многобройни измерения. Ако проверите в интернет колко точно видове туризъм съществуват, бройката наистина ще ви изненада. Наистина има редица причини човек да отдели време и пари, за да се откъсне от ежедневния си ритъм и да се обогати или разтовари по някакъв начин.

Някои хора обичат да ходят на море, залагат на коктейлите и релаксиращата атмосфера, други предпочитат да се катерят, да скачат или да се спускат във всевъзможни форми на екстремност, а трети решават да обогатят културния си живот, като отидат до някоя дестинация с множество забележителности.

Но не всички са по този начин и това разтегля възможностите за туризъм до безкрайност. Ето кои са някои от най-странните видове туризъм към момента:

Военен туризъм

Този тип туризъм също търси определен тип атмосфера, която е изпълнена с пищящи куршуми и крясъците на умрелите на полесражението.

Хората, които посещават подобни места, са маниаци на тема история, или психопати, или и двете. Атмосферата на подобно чудовищно насилие със сигурност е мотивиращ фактор да се посещават фронтове, машини, окопи и бункери, останали от някоя война.

Самият Марк Твен води група туристи в унищожения от Кримската война (1853 -1856) град Севастопол. В днешна Украйна пък продължаващият въоръжен конфликт създава условия за организиран военен туризъм. Хората, които искат да отидат до фронта, плащат около 50 евро, а 400 евро струва да се види истинска битка.

Наркотичен туризъм

В днешно време този вид туризъм е доста добре разработен и това не е тайна за никого. А столицата на този туризъм в Европа е холандският град Амстердам.

Холандците продават легално марихуана от десетилетия в coffee shop-овете си и това привлича милиони хора. Мнозина от тях карат колелата си до coffee shop-овете и един от тях е американският рапър Снууп Дог.

В Чехия пък притежанието на всички наркотици е легално, но не и продажбата. Което означава, че тази държава също привлича множество хора, които са готови да пропътуват път, за да си махнат главите.

Откакто марихуаната и изделията от нея са легални в американския щат Колорадо, там продажбата за кратко се превърна в хитов бизнес. Всъщност легализацията в Колорадо разби мита, че пушачите на трева нямат пари. Само за месец март 2018 г. приходите от продажба на канабиноидни стоки са надхвърлили рекордните 106 млн. долара.

А пък държавата прави видеа за канабиса, като това по-долу:

 

Атомен туризъм

Атомният туризъм е наследство от голямата параноя от Студената война. Страховете от това, че Земята ще бъде разкъсана от ядрен апокалипсис, са особено разпространени от двете страни на Желязната завеса през 80-те години.

В наши дни местата, където е имало завишени нива на радиация, поради някаква причина, са атракция за особен вид туристи.

Затова японските градове Хирошима и Нагазаки са първите в списъка с атомен туризъм, разбира се. Двата града са бомбардирани от американците по време на Втората световна война.

На 6 август 1945 г. първата атомна бомба в историята на човечеството е пусната над Хирошима от приблизително 580 метра височина. Бомбата пада на на около 160 метра от една изложбената зала и взривната вълна отнася всичко по пътя си. Всички хора във въпросната сграда умират и от нея не остава почти нищо, освен стените и останки от железния купол на покрива. Местните никога не възстановяват сградата и я оставят като спомен за ужаса от бомбардировката. Днес те я наричат Атомния купол и тя е част от наследството на ЮНЕСКО.

В Киев пък има музей на Чернобил, където са изложени множество артефакти и писмени свидетелства на жертви на ядрената експлозия в реактора през август 1986 г. Днес около Чернобил все още има 30-километрова ядрена зона, но това не спира туристите. 

Хората, които посещават мястото, търсят не само тръпката от ядрената опасност, която лъха отвсякъде, но и автентични останки от епохата на комунизма в страната. Жителите на град Припят са били евакуирани, така че вещите им още са там, непокътнати. Освен това, сигурно е величествено да се види как природата се надига и с времето превзема всичко, създадено от хората – сгради, машини и мечти.

Туризмът в района на Чернобил и най-вече в Припят се поощрява от украинското правителство, защото това е скъпо удоволствие, по обясними причини. В същото време този туризъм се контролира строго от властите, заради опасностите, които носи.

Гето туризъм

Този термин е от началото на века и това прави гето туризма най-новото направление в областта.

Гетото е възпято в хиляди рап песни, а когато се говори за него, се говори с неприлични думи и мъглива глава.

Възходът на хип-хопа в масвота култура от 80-те години насам започна да привлича към себе си множество фенове. Така знакови места в бетонената джунгла на Детройт, Лос Анджелис и Ню Йорк стават неочаквано популярни туристически дестинации.  

Хората искат да влязат дълбоко в сърцето на кварталите, за да изпитат от първо лице пулсът на хип-хоп културата от родното й място. Или пък, за да се усети адреналина от опасните улици от рап песните.

В нюйоркския квартал Бронкс дори имаше Real Bronx Tours, който привличаше туристи, заради скандалната слава на квартала. Все пак, властите го забраниха, защото уронва престижа на квартала и накърнява чувствата на жителите.

И по-добре, защото идеята хора, които имат пари, да си позволят да отидат да гледат хора, които нямат пари, наистина е отблъскавща.

Мрачен туризъм

Мистицизъм, драма, смърт е своеобразното мото на този вид туризъм. Хората, които го практикуват, действително търсят някаква по-тъмна емоция от преживяването.

Този тип туризъм най-често води до място на масово клане, а може и до масово самоубийство. Сцената, останала на мястото на трагедията, далеч след като героите са останали зад завесата, все още въздейства силно на човешкия ум. Туристите от този тип търсят неподправената атмосфера на ужас.

В другия случай се набляга на мистиката и места като замъка на Влад Тепеш – Дракула са едни от най-посещаваните дестинации в Румъния.

От видеото горе става ясно, че ако не друго, то Дракула поне си е поживял добре.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види