Източник: Quartz

За политическата криза в Италия

Президентът на Италия Серджо Матарела се опита да посредничи за постигане на споразумение в последния момент между двете най-големи популистки партии в страната, за да бъдат избегнати нови дестабилизиращи избори, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Матарела, който предизвика кризата тази седмица, като отказа да назначи евроскептичен кандидат за финансов министър, предложен от Движението "Пет звезди" и партията "Лига", проведе снощи неофициални срещи с лидерите на двете политически сили.

Макар че не успя да постигне споразумение за съставяне на нова коалиция, президентът даде на двете партии още време за сключване на сделка. Това накара бившият служител на Международния валутен фонд Карло Котарели, натоварен със съставянето на временно техническо правителство, да изчака с изпълнението на своите планове, посочва изданието.

Европейските лидери мислеха, че са се освободили от съмненията за бъдещето на Европейския съюз, които ги тормозеха, след като Великобритания гласува за напускане на общността преди две години, но бързо развиващата се политическа криза в Италия дойде като удар в корема, подновявайки страховете от нова атака срещу единството, пише американският в. "Вашингтон пост".

Тревогата започна, след като Матарела отхвърли предложен кандидат за финансов министър, който някога казал, че приемането на еврото от Италия е "историческа грешка". Това изглежда провали коалиционна сделка между две популистки партии, опитващи се да съставят правителство след изборите през март.

Сега враждебната реакция към решението на Матарела може да доведе до обратното на това, което той целеше, когато заяви, че защитава Европа и италианската конституция.

Ако бъдат свикани нови избори, може да се очаква, че разгневените италианци ще окажат при гласуването още по-голяма подкрепа на същите политици, настроени против върхушката, които предложиха за министър евроскептичния кандидат. Само че този път тези лидери може да превърнат битката с Брюксел в главен елемент от своята кампания, вземайки на прицел еврото и европейските правила, които строго ограничават начина, по който правителствата харчат парите си, коментира "Вашингтон пост".

Европейският съюз спомогна за кризата в Италия. Ако той не се поучи, ще последват по-лоши неща, пише британският в. "Гардиън", като изтъква, че липсата на помощ за справяне с бежански наплив е тласнал италианците към настроен против ЕС популизъм.

Вероятността популистка партия да оглави следващото италианско правителство, съставено след нови избори пред есента, разтърсва Европа. Европейският съюз отново е изправен пред смъртна заплаха - статуквото е застрашено от неспирния възход на популизма, а сенките на най-тъмното минало на Европа надвисват над континента.

Коментатори говорят за "първото популистко правителство", а някои стигат дотам, че да сравняват коалицията между Движението "Пет звезди" и партията "Лига", която беше напът да вземе властта преди намесата на президента Серджо Матарела, с пакта между Сталин и Хитлер от 30-те години на 20 век.

Повечето коментарни материали за развитието на обстановката в Италия имат три общи неща, посочва "Гардиън". Първо, те показват слабо разбиране на италианската политика като цяло и на Движението "Пет звезди" в частност. Второ, имат ограничена историческа перспектива, като изглежда смятат, че популизмът се е появил едва през 21 век в Европа. И трето, макар да подчертават настроенията против ЕС в правителствените партии и в по-малка степен сред италианското население, те не успяват да ги обяснят и да покажат техните основания.

Изборите в Италия се въртяха главно около имиграцията, а антиимигранстките настроения се съчетаха с настроенията против ЕС. Подобно на Гърция преди това, Италия за няколко години се превърна от страна, която силно подкрепяше ЕС, в доста евроскептична държава.

Има много вътрешни причини за политическите и социалните проблеми в двете страни, но липсата на солидарност от ЕС към една по-слаба държава членка, която понася голяма част от бремето на един европейски проблем, какъвто е въпросът с мигрантите, най-малкото влошава положението.

Ако Италия отново отиде да гласува на избори в края на лятото, ЕС има няколко месеца, за да се опита да поправи поне част от вредите, нанесени през последните години, като открито признае имиграционните проблеми на страната и предложи истинска помощ и солидарност. Ако не го направи, ще видим една още по-силна "Лига", оглавяваща или твърдо дясно коалиционно правителство, или още по-силно настроена против ЕС популистка коалиция, предупреждава "Гардиън".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види