Националната библиотека в Париж

Най-старите библиотеки

Библиотеките са най-ранното хранилище на познание за хората. Веднъж познали силата на науките и изкуствата, всички големи цивилизации започват по един или друг начин да ги събират, за да градят просперитет.

Библиотеки съществуват буквално от хиляди години, а някои от тях функционират и до наши дни. Ето кои са най-старите сред тях:

Малатестиана, 1452 г.

Тази бибилотека е построена между 1447-1462 г. по нареждане на управителя на Чезана Малатеста Новело. Освен това той обявява, че библиотеката ще принаделжи на града, а не на манастира и в този смисъл тя е първата обществена библиотека в света.

Днес библиотеката е в перфектно състояние и изглежда по същия начин, както преди 550 г. Тя е част от Световното наследство на Юнеско, която съхранява над 400 хил. книги и 3200 ръкописа от 16. век.

Библиотеката на Уелската катедрала

Катедралата на Сейнт Андрю е известна и като Уелската катедрала, но интересното е, че тя не се намира в Уелс.

Сградата е построена между 1430-1508 г. в английския град Уелс, Съмърсет. В нея книгите се съхраняват в три големи помещения - Стаята за съхранение съдържа най-ранните документи и преписи. Бибилотеката с веригите – с 2800 текста до 17. век. Тя може да бъде видяна само от читалнята, но достъпът е забранен. Читалнята пък съхранява текстове, написани след 17. век.

В тази бибилотека няма средновековни текстове, но пък има съкровища като "Натурална история" на Плиний, отпечатана през 1472 г., "Атлас на света" от Абрахам Ортелиус, отпечатан през 1606 г., както и трудове на Аристотел, които са принадлежали на Еразъм Ротердамски

Националната библиотека, 1368 г.

Тя се намира в Париж и е първата кралска библиотека на Франция. Създадена е в Лувъра от крал Шарл V през 1368 г. Кралят е патрон на науката и изкуствата и не пести средства, за да съхрани познанието. Наследниците му увеличават съдържанието й, след като армиите им донасят още книги от библиотеки на победени държави.

По-късно библиотеката е преместена в Париж и с времето става най-голямата в света. По-късно тя е отнета от кралското семейство след Френската революция и е обявена за обществена през 1692 г. Самият Наполеон живо се интересува от нея и нарежда всички провинциални библотеки да я снабдят с копия. По-късно той също донася още много книги от походите си.

Най-големият удар за библиотеката със сигурност е по време на Втората световна война, когато много текстове са унищожени или изнесени от германицте.

Днес във френската национална библиотека има над 40 млн. текстове от 14 милиона книги, вестници, списания, карти, марки и рисунки.

Университетската библиотека на Сорбоната, 1289 г.

Тази красива библиотека се намира в Сорбоната в Париж и съдържа над 2 млн. документа. Библиотеката е част от университета на Париж и е използвана от 4 други университета.

Помещението, в което се съхраняват ръкописите в тази библиотека, съдържа най-голямата такава колекция в света от Средновековието до наши дни. Там има трудове на Паскал, Дидро, Пруст, Сартр.

През 2005 г. библиотеката вече съдържа 2,5 млн. текста, между които 2500 ръкописа, 7100 графики и картини. Любопитен факт е, че колекцията е разположена на рафтове, чиято обща дължина е 40 километра.

Библиотеката на Ал Карауин

 

Логично е тази бибилотека да присъства в класацията, защото тя е част от най-стария и все още функциониращ университет в света.

Ал Карауин е създаден в мароканския град Фез през 859 г. и оттогава е център на познание в Западна Африка. За цялото време на съществуването си, Ал Карауин е съхранил хилядил ценни ръкописи, пергаменти и преписи.

Библиотеката за първи път в историята на си е отворена за обществено ползване през 2016 г.

Библиотеката на манастира Света Катерина, 565 г.

 

Манастирът на Света Катерина е толкова стар, че историята му се губи в мъглите на времето. Свещеното място е наречено на християнската светица Катерина Александрийска. Тя е обезглавена и според легендата тялото й е пренесено от ангели на връх Синай.

В реалността манастирът е построен между 548-565 г. по заповед на император Юстиниан I близо до параклиса на Горящия храст. Вярвало се, че там е мястото, където Мойсей е видял прословутия горящ храст, който му проговорил.

По-късно параклисът е превърнат в джамия, която съществува векове наред, но през османско време запада и е възстановена едва в началото на 20. век. Заради бурното си минало манастирът все още е скрит зад дебели стени, а до 20. век достъпът до него е бил възможен само през една-единствена врата високо в стената.

Манастирът на Света Катерина в полите на Синайската планина е една от най-старите крепости на православното християнство в Близкия изток, а съкровищата му са несъизмерими. През 1844 г. и през 1859 г. Константин фон Тишендорф посещава манастира, за да изучи съдържанието на библиотеката и намира невероятна реликва - "Codex Sinaiticus" от 4. век е най-старият запазен ръкопис на Библията. Ценният ръкопис е пренесен в Русия, въпреки съпротивата на свещениците от манастира, а царят им праща в отплата 9000 рубли. Сталин продава ръкописа на британския музей през 1933 г. и днес той може да бъде видян там.

Колекцията от ценни ръкописи в манастира Света Катерина съдържа огромно количество текстове на коптски, гръцки, арабски, арменски, грузински и еврейски език. Само Ватиканската библиотека съдържа по-стари текстове и това прави манастира в Египет от изключителна важност за християнския свят.

Всъщност библиотеката на манастира е най-старата в света, която все още съществува. Тя е последната от трите големи библиотеки на Древния свят, защото Александрийската в Египет е запалена, както и библиотеката на Ашурбанипал в днешен Ирак.

Неслучайно на 18 април 2017 г. терористична атака на Ислямска държава се прицелва именно в манастира Света Катерина и в сражението загива един полицай, а двама са ранени.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види