Снимка: Kwak Sung-Kyung

Мирните преговори разпалват трескави поземлени сделки по укрепената граница на Южна Корея

Дж. Но, С. Ким, агенция Ройтерс

Забравете за шикозния сеулски квартал Гагнам. На фона на обещанията на Северна Корея да намали напрежението и да поднови връзките с южния си съсед, най-горещият пазар за недвижими имоти в Южна Корея в момента е покрай силно укрепената граница между двете страни.

Търсенето на недвижими имоти в малки градчета и слабо населени селски области покрай демилитаризираната зона расте силно заради очакванията за приток на хора и инвестиции.

Кан Сон-вок, 37-годишен зъболекар от южнокорейския граничен град Паджу, от средата на март е купил осем отделни парцела земя в и около демилитаризираната зона.

Пет е придобил без дори да е стъпвал на тях, използвайки само сателитни снимки и карти от Google Earth, тъй като в зоната не е разрешен обществен достъп.

Кан разказва, че с подобряването на отношенията между бившите врагове интересът към покупки е нараснал толкова рязко, че е трябвало да действа бързо.

"Търсех, откакто през март се появиха новините за среща на върха между Северна Корея и САЩ, и изглеждаше, че всички добри (парцели - бел. прев.) вече ги няма. Тогава осъзнах, че пазарът е обхванат от треска", разказва той.

Инвестицията му по границата вече достига общо 3 милиарда вона (2,8 милиона долара) за 49 акра (20 хектара) земя.

Бодлива тел и ограничения

С десетилетия демилитаризираната зона бе съвсем друг вид гореща точка, сцена на понякога смъртоносни военни провокации и смели опити за бягство от Северна Корея.

Зоната, осеяна с постове и опасана с бодлива тел, е създадена след Корейската война от 1950-1953 година. Двете Кореи все още официално не се признават взаимно и технически остават в положение на война, защото тогава конфликтът приключва с примирие, а не с мирно споразумение.

Над един милион противопехотни мини са заложени в граничните райони, включително в демилитаризираната зона и зоната за цивилен контрол в Юга, посочва Джьон Ин-чьол, експерт по противопехотните мини в National Park Conservation Network.

Макар обаче общественият достъп да е ограничен, земята в радиус 2 км южно от южнокорейската страна на демилитаризираната зона и други гранични райони все пак може да бъде купувана и регистрирана.

Поземлените сделки в Паджу, който е врата към селцето на мира на ООН в Панминчжон, скочиха над два пъти през март до 4628 спрямо февруари, сочат правителствени данни. Това е много над растежа на на по-известни пазари като модния сеулски квартал Гагнам, където сделките са се увеличили само с 9 процента през същия период.

В селището Джандан-мьон, където се намира гара Дорасан - последната жп спирка южно от границата - обемът на сделки е скочил четирикратно спрямо миналата година. Цените на земята през същия период са се повишили със 17 %.

Ким Йон-сик, брокер на недвижими имоти с 25-годишен опит в Паджу, отбелязва, че сред собствениците на земи в демилитаризираната зона има такива, които са наследили фермерски земи от предшествениците си от времето преди Корейската война, и някои дългосрочни инвеститори.

"Офертите надминават по брой предлагането и често виждам как продавачи анулират предварителните договори. Толкова е напечено", разказва той.

Железопътни линии и строителство

Скокът на активността по границата не се ограничава до Южна Корея или само до недвижимите имоти.

В североизточния китайски град Дандун инвеститорите в недвижими имоти вдигат цените и дори проявяват интерес към покупки в Северна Корея.

При историческата междукорейска среща на върха в Панминчжон миналия месец севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин обещаха отново да свържат железопътните линии и пътищата по границата и да превърнат демилитаризираната зона в "зона на мира".

Китай и Южна Корея се съгласиха, ако Северна Корея напълно се откаже от ядрената си програма, да й окажат и икономическа помощ. Това може да започне с железопътни проекти, свързващи Китай и Южна Корея през Северна Корея.

Акциите на южнокорейските железопътни и строителни компании като Hyundai Rotem и Seoam Machinery Industry Co. скочиха на фона на надеждите за такива проекти.

Напразни надежди?

Южна Корея обаче и преди е била свидетел на подобно въодушевление.

Цените на пограничните недвижими имоти скочиха, когато бившият президент Но Му-хьон се срещна със севернокорейския лидер Ким Чeн-ир през 2007 година. След това цените се сринаха с влошаването на отношенията, когато дясното правителство на И Мун-бак пое властта година по-късно.

"За изминалите седем десетилетия двете Кореи поеха по коренно различни пътища", казва Дже Сун-хо, професор по право в сеулския университет "Чун Ян".

"Дерегулирането на граничните зони няма да бъде бърз и плавен процес, дори ако има икономическо отваряне на Северна Корея", прогнозира той.

Голяма част от земята в демилитаризираната зона вероятно ще остане под ограничителен режим за всякакво развитие с цел консервацията й, което е огромен риск за инвеститорите, допълва експертът.

Въпреки това има големи надежди заради планираната среща на Ким с американския президент Доналд Тръмп в Сингапур идния месец след неотдавнашната среща на севернокорейския лидер с Мун и двете му пътувания до Китай за срещи с президента Си Цзинпин. (Северна Корея заплаши, че срещата на върха между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп, насрочена за 12 юни в Сингапур може и да не се състои - бел. ред.)

"Твърдо вярвам, че този път Северна Корея ще се стреми към отворена икономика като Виетнам. Ким Чен-ун нямаше да ходи никъде и да посещава два пъти Китай, ако блъфираше", убеден е Кан.

Превод от английски: Елена Савова, БТА

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види