По имената ще ги познаете

Не на всекиго му се случва честта да има питие, наречено на негово име. Това е особена чест, която оставя името на дадения човек да стане нарицателно за добър вкус и качествен алкохол. Хората, които имат питие на свое име, са една разнообразна компания от любители на алкохола и всички сте чували за тях.

Дейвид Боуи

Никой още не може да каже дали Дейвид Боуи не е бил наистина извънземно, пуснато на земята. Музиката му обаче оставя сериозна диря в културата, която блести дори след смъртта му през 2016 г.

В чест на британеца екипът на New Deal Distillery от Портланд, САЩ, е изобретил един специален, леко странен коктейл, който би паснал идеално на имиджа му.

За да го направите, трябва да смесите шоколадов ликьор и бърбън в съотношение пет към едно. След това разбъркайте с лед и не забравяйте да декорирате с резанче портокал. Коктейлът звучи достатъчно ексцентрично, че да се казва Боуи и сигурно той самият би го одобрил.

Обаматини

Бившият американски президент остави нещо от себе си и в консумацията на алкохол. Това Обаматини е за хората, които обичат да викат джина от бутилката.

За президентския коктейл ви трябват:

90 мл сок от ананас

60 мл джин

20 мл сироп от лайм

20 мл обикновен сироп

½ люта чушка

Всички съставки се вкарват в шейкъра, а чушката се начупва над всичко останало. Добавя се лед и после пускате шейкъра за 15 секунди. Съдържанието се сипва в чаша за коктейли с лимонов туист. Вкусът от това питие е чисто щастие, подобно на това отпреди да знаеш, че Доналд Тръмп ще те наследи.

Роб Рой

Роб Рой Макгрегър е прочут разбойник в началото на 18. век и е човек, който заслужава питие. Наричан шотландският Робин Худ, той губи земите си, след като не може да плати налога за тях на херцога на Монтроуз. Роб Рой и семейството му са обявени извън закона и шотландецът повежда въоръжена съпротива срещу властите. В крайна сметка той се предава и е хвърлен в затовора. По-късно получава амнистия и умира в дома си през 1734 г.

Времето размива мотивацията на историческата личност и заради личната си вендета срещу херцога Роб Рой остава в шотландския фолклор като защитник на народа. Той добива особено голяма популярност благодарение на едноименния роман на сър Уолтър Скот.

През 1995 г. излиза и филм за него, като в ролята на Рой е Лиъм Нийсън.

Коктейлът "Роб Рой" е създаден през 1894 г. от един барман в Уолдорф Астория в Манхатан. Поводът е премиерата на оперетата "Роб Рой" от композитора Реджиналд де Ковен. Оттогава кокетeйлът се е сдобил с различни разновидности, но в общи линии съставките му са следните:

Ангостура битер – това е горчива ароматична настойка (битер) на спиртна основа, която придава "сух" вкус на коктейлите.

50 мл скоч

25 мл сладък вермут

Не забравяйте да го сервирате с лед и да вдигнете тост за Роб Рой.

Мери Пикфорд

Звездата на нямото кино Мери Пикфорд е особено активна в своя върхов период в началото на 20. век, когато дори е обявена за "Кралицата на филмите". Освен че играе в популярни заглавия от нямото кино, тя е сред основателите на филмовото студио United Artists. Мери Пикфорд е и една от първите холивудски актриси, които се подвизават на афишите с истинското си име.

Коктейлът, наречен на филмовата легенда, е измислен за нея в Хотел Насионал, Хавана, през 20-те години. По това време тя е на ваканция в Куба със съпруга си Дъглас Феърбанкс и Чарли Чаплин.

Коктейл "Мери Пикфорд" се сервира без лед и съдържа:

60 мл бял ром

60 ананасов сок

10 мл гренадин

1 мл мараскино

Дъглас Феърбанкс

Познат като Краля на Холивуд в най-славните си години, Дъглас Феърбанкс е най-голямата звезда в американското кино в началото на 20. век. Той става любимец на публиката с емблематични роли като Зоро и Робин Худ. Освен това е сред създателите на United Artists, основава Академията за филмово изкуство и води първата церемония на Оскарите през 1929 г. Когато се жени за Мери Пикфорд, двамата се превръщат в първата звездна двойка на Холивуд. Разбира се, Кралят на Холивуд има коктейл на негово име.

Интересното е, че съществува коктейл "Чарли Чаплин", който съдържа същите съставки, но това се обяснява с факта, че двамата с Феъбранкс поддържат дългогодишно приятелство.

За коктейл "Дъглас Феърбанкс" ви трябват:

50 мл джин

30 мл кайсиево бренди или сладък вермут

20 мл сок от лайм

резанче лимон

А ако искате да видите как се дуелира Зоро на екрана през 20-те години, вижте клипчето по-долу

 

Морякът Джери

Почетният приз по настояване на автора отива за ароматния ром Sailor Jerry. Пиратският прякор Морякът Джери принадлежи на легендарния татуировчик Норман Кийт Колинс, който е сред мнозината американци, които остават в Хонолулу след Втората световна война. Морякът Джери се прочува с майсторските си татуировки, освен това свири на саксофон и води собствено предаване по радиото. 

Колинс умира през 1973 г. в Хавай, но наследството му остава. Освен че създава най-разпознаваемите стилове в татуирането, морякът има и марка ром, наречена на негово име. Правилният начин това питие да се консумира е като му се добавят кола и лед във висока чаша.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види