Снимка: Ko Sasaki

С два закона в Япония се справят със затлъстяването

В списъка на 50-те страни в света с най-нисък индекс на затлъстяване се намират държави, които се борят с бедността, глада, несигурността или всички заедно. Сред тях под  № 38, между Мали и Зимбабве, е Япония, която очевидно не се вписва в общата картина.

Като развита страна Япония има само 3,5% затлъстяване сред пълнолетното население. В сравнение с другите членки на Г-8, групата на страните с най-развити икономики в света, разликите са огромни: Германия, Франция и Италия са между 21% и 22%, Великобритания 26% и почти в другия край от световната класация са САЩ с 33,6%.

Катрин Енгелхард, експерт по хранене за Западно-тихоокеанския регион на Световната здравна организация (СЗО), коментира  как Япония поддържа ниско ниво на затлъстяване във всички възрастови групи на населението.

"Здраве-Япония 21"

Зад "японския успех", подчертава Енгелхарт, стои правителство, ангажирано с политики за контрол на наднорменото тегло, което инвестира значителни средства в програми за хранене и здравно образование, като въвежда и определени закони в това отношение. Всички тези мерки са част от национална кампания, наречена "Здраве-Япония 21"

Сред тези мерки Енгелхарт посочва два закона, които ограничат значително затлъстяването.

Законът Шуку Ику за образование на децата

"Наименованието на този закон има дълбок смисъл", обяснява Енгелхарт. Шуку се отнася до храната, диетата и храненето и Ику до интелектуалното, моралното и физическото образование.

Целта на този закон е да повиши информираността на учениците за произхода и производството на храната и обхваща образованието в това отношение от  предучилищна възраст до средния курс на обучение.

Законът Шуку Ику е в сила от 2005 г. и определя:

Здравословното меню в училищата

Назначаването на специалисти по хранене с педагогическо образование, които да преподават в специалните часове, въведени в училищата.

Насърчава изграждането на социална култура по отношение на храненето: децата помагат при приготвянето и сервирането на храна в училище, всеки ден на обяд те превръщат класната стая в един вид ресторант, помагат за подготовката на общата маса, сервират един друг и се хранят заедно в клас. Така се поддържа идеята, че "храненето е социално действие", казва Енгелхарт .

Освен това, обяснява експертът, в японските училища няма магазини или автомати за храна, така учениците няма как да купуват нездравословни храни и безалкохолни напитки.

Законът Meтабо за контрол на теглото при възрастните

Метабо (от метаболизъм) е другият закон, допринесъл за успеха на японците, който насърчава възрастните между 40 и 75 години да имат ежегодно измерване на обиколката на талията.

Според СЗО над 94 см за мъжете и над 80 см за жените носят по-голям риск от метаболитни усложнения като сърдечно-съдовите заболявания.

Измерванията се организират от обществената здравна администрация и фирмите.

"Работодателите имат един ден в годината, в който всички техни служители трябва да измерят талията си", обяснява експертът на СЗО.

Ако мерките на някои работници са завишени, то компаниите ги насърчават да търсят помощ от специалисти по хранене  и да правят повече физически упражнения.

Целта на този закон е да накара възрастните да са по-активни физически и по-отговорни към своето здраве. В рамките на закона Meтабо се изисква:

Фирмите да предоставят възможност на работниците да се упражняват по време почивките, като осигуряват фитнес зали, игрища за бадминтон и др., така че служителите лесно да провеждат спортни занимания по време на обедната почивка, преди или сред работа.

Работниците да се насърчават да ходят на работа пеша или с велосипед, като обществената здравна организация обръща специално внимание за доброто поддържане на велоалеите.

Традиционна за страната храна и малки порции

В допълнение към законодателните мерки,  културата на хранене също играе важна роля. На първо място традиционната храна, която има голямо значение за Япония, както и за другите азиатски държави като Южна Корея, също с много нисък индекс на затлъстяване (4,6%).

Не навсякъде е така обаче, например по островите в Тихия океан - Тонга, Палау, Науру, Ниуе и островите Кук, където имат най-висок процент на затлъстяване в света (над 40%), порциите са огромни, а това също така се свързва с изключително ниско ниво на физическа активност, коментира експертът по хранене за Западно-тихоокеанския регион на СЗО.

"В азиатска култура храната винаги се е възприемала като лечебно средство", казва експертът. В допълнение тя подчертава и ролята на традициите, които също има своето въздействие. "На японската трапеза се сервира типичната традиционна храна - много ястия и малки порции, с много зеленчуци, всичко приготвено от изключително пресни продукти".

Японците са много горди с малките парцели земя за обработка, крайградските зеленчукови градини, където сами произвеждат плодовете и зеленчуците си. Акцентира се на свежите местно произведени храни.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види