Източник: Reuters

Как може да изглежда ядрена сделка със Северна Корея?

През по-голяма част от последните няколко десетилетия мощни високоговорители на южнокорейската граница бълваха пропаганда срещу намиращите се наблизо севернокорейци - всичко от корейски поп до новини за броя на колите в благоденстващия Юг. В понеделник те спряха и това бе най-новата стъпка в дипломатически танц с високи залози.

Това стана преди утрешната среща на високо равнище между Севера и Юга, която ще даде тон на предложената среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп и този ход не бе просто символичен. Бавно и с трудни преговори Вашингтон и двете Кореи скицират сделка, за да избегнат все по-неизбежната война, от която се страхуваха и двете страни. 

Остава под въпрос колко успешна ще е срещата и дали Ким наистина се отказва от ядрената си програма. Режимът на Ким е яростно параноичен спрямо външния свят и дълго е вярвал, че само военната сила - включително ядрена - наистина ще го предпази от външни опасности.

Напредъкът, който постигна неотдавна, сериозно разтревожи Съединените щати, създавайки заплахи за военни действия - и само титаничното и забележително прозорливо усилие от страна на Сеул запази дипломацията жива. Сега тя може да даде плод. В събота Пхенян обяви, че вече няма нужда от опити с ядрени или междуконтинентални балистични ракети, защото е достигнал целите си за създаване на оръжия. Американски служители и експерти не мислят, че Северът вече може да удари американската територия, но подозират, че притесненията на Ким от потенциална американска акция са го подтикнали да промени позицията си. Северна Корея вече има възможността да опустоши непосредствените си съседи и това може би за нея е достатъчно. Другата възможност е режимът само да печели време. 

Дори и пауза по време на ескалация би била дипломатическа победа. През януари се очакваше, че Пхенян ще използва Зимните олимпийски игри, за да засили напрежението, може би чрез провеждането на нови изпитания на оръжия или чрез кибератака. През последната година - когато бяха извършени много ядрени и ракетни опити, а в Малайзия беше убит полубратът на Ким Чен-ун, ескалацията изглеждаше неудържима. От януари насетне обаче правителството на южнокорейския президент Мун Дже-ин използва първо Олимпийските игри, а после и обещанието за бъдещи срещи, за да насърчи несложен, но продължаващ диалог. Оттогава Северна Корея не е провела и едно изпитание.

Срещата утре в демилитаризираната зона между Ким и Мун ще бъде ключов предвестник на среща между САЩ и КНДР, която може да се състои другаде - включително в Монголия или Швейцария. Това ще бъде първата среща между двамата и едва третата между лидери на Севера и Юга от примирието, сложило край на Корейската война, през 1953 г.

Превръщането на това временно примирие в по-официално мирно споразумение е една от дългосрочните цели на правителството на Мун. То трябва да убеди Пхенян, че нито Вашингтон, нито Сеул имат краткосрочни или дългосрочни амбиции да свалят династията Ким. Това е една от причините защо изключването на високоговорителите - което открито поощряваше севернокорейските войници да дезертират - е толкова важно. В крайна сметка, всичко, което кара Ким да смята, че жестокия му диктаторски режим е в безопасност, може да помогне за постигането на мир, дори да обърква и да тревожи хората. Някои теми обаче почти сигурно няма да бъдат обсъждани - в частност изтеглянето на американските войски от Южна Корея. 

Всички страни продължават да са на съвсем различни мнения. Казват, че Тръмп, когато бе на посещение миналата година в Сеул, предложил Южна Корея да се откаже от амбицията си за обединение като начин да се успокои Пхенян. Засега и двете Кореи остават решени да постигнат това, макар че малцина вярват, че която и да е от тях ще обмисли компромисите, необходими, за да уеднаквят своите несъвместими политически системи.

Една обединена Корея няма да е приемлива и за Китай, единственият договорен съюзник на КНДР и ключова страна в справянето със ситуацията на полуострова.

Някога тайните дипломатически канали сега стават видими. Миналата седмица Тръмп разкри, че директорът на ЦРУ и кандидат за държавен секретар Майк Помпейо тайно е бил в Пхенян по-рано този месец, за да подготви срещата с Ким. Американски служители казаха, че посещението, организирано от ръководителя на южнокорейското разузнаване и неговия севернокорейски колега, е целяло да се прецени дали Ким е готов да участва в сериозни преговори за отказ от ядрените оръжия.

Повечето американски анализатори смятат, че това все още е малко вероятно. Само няколко държави са се отказвали доброволно от своите ядрени програми и други оръжия за масово унищожение: Южна Африка, Ирак, Либия и постсъветска Украйна, която подписа с посредничеството на Великобритания и САЩ договор за връщане на Русия на оръжията, разположени на нейна територия. От тези страни Ирак и Либия се оказаха със свалени по военен път от САЩ правителства, докато Украйна е все по-заплашвана и атакувана от Москва.

Американски служители казват, че искат да видят значително унищожаване на севернокорейските ядрени съоръжения, за да предложат значително вдигане на санкциите.

Все пак Вашингтон може да се задоволи със спиране на изпитанията и разработване на оръжия, отклонявайки заплахата за американската територия. Южна Корея - която вече в обсега на севернокорейската конвенционална артилерия, която според американските анализатори, може да убие десетки хиляди за часове - вероятно би приела такава сделка. Япония, която също в обсега на Севера, е много по-предпазлива. Това беше и главна тема в срещите между Тръмп и премиера Шиндзо Абе миналата седмица. Токио осъзнава, че не може да наложи вето на съвместните дипломатически усилия на Южна Корея и САЩ, една от причините сега да търси собствен директен диалог с Пхенян. Никоя страна не вярва на другата. Тези преговори са положителна крачка и правят непосредствената война доста по-малко вероятна. Ако се провалят обаче - което остава напълно възможно - резултатът може да е катастрофален. 


*Питър Апс е коментатор на Ройтерс по международните въпроси, глобализацията, конфликтите и други теми. Той е основател и изпълнителен директор на Проекта за изследвания на 21 век - неправителствен и независим мозъчен тръст. Изразените мнения са само негови, не на Ройтерс. 

Питър Апс, Ройтерс*

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види