Apocalypse Now (1979)

Забраняваните филми

Редица филми в историята са възмущавали публиката със сюжетите или идеите си. Предизвикателството е част от изкуството, но понякога провокацията предизвиква такава реакция, че следва светкавична цензура. Интересното е, че това не се е случвало само в авторитарни общества.

Добрата новина е, че дори филмът да е забранен десетилетия наред, накрая се показа по-силен през времето и винаги надживява цензурата си.

Ето кои са най-известните забранявани филми:

All Quiet on the Western Front (1930)

Този драматичен филм е направен по едноименната книга на Ерих Мария Ремарк. Писателят лично е участвал в германската армия по време на Първата световна война и в тази негова творба той дава израз на емоциите си от душевната разруха, на която става свидетел след касапницата.

Въпреки че филмът е преди всичко антивоенен, Нацистката партия не го счита за достатъчно националистически и лентата е забранена през 30-те и 40-те. До края на Втората световна война цялото творчество на Ремарк също е забранено в Германия.

По-любопитното е, че Австралия и Нова Зеландия също забраняват "All Quiet on the Western Front", заради пацифистките му послания.

A Clockwork Orange (1971)

Филмът на Стенли Кубрик потриса феновете на киното, заради сцените с изключително насилие.

Адаптация по едноименната книгата на Антъни Бърджис разказва за една дисутопия, в която психопатът Алекс е отговорен за дълга серия от тежки престъпления, преди да бъде затворен и е тестван в правителствен експеримент.

"A Clockwork Orange" е забранен в редица държави като Ирландия и Сингапур в продължение на 30 години, заради екстремното насилие, изнасилванията и аморала, които струят обилно от този филм.

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Този хорър вече е станал нарицателен в жанра си и едва ли има някой, който да не е изтръпвал от лудия с резачката. По оригиналния филм има продължения и римейк филми, но този от 1974 г. си остава класика на ужаса.

През 70-те години "The Texas Chain Saw Massacre" е изкарал акъла на толкова хора, че е забранен в Западна Германия, Сингапур и някои скандинавски държави. В други държави като Великобритания филмът е прожектиран, но част от реките от кръв, които се плискат из сюжета му, са цензурирани преди филмът да стигне до салоните.

Monty Python’s Life of Brian (1979)

Брайън има нещастието да бъде роден в същия ден като Исус, но в съседната къща и затова цял живот го бъркат с Месията.

Един от най-известните филми на лудата банда Monty Python предизвиква вълна от негодувание сред религиозните групи по света. Затова филмът е забранен от редица страни като Ирландия, Норвегия и Сингапур.

Apocalypse Now (1979)

Когато се наема с тази военна епика Франсис Форд Копола вече заснел две от трите части на "The Godfather" и е милионер, доказан талант и визионер в седмото изкуство. Той влага всичките си пари, слава и майсторство в това да направи "Apocalypse Now" един изключителен шедьовър на големия екран и успява. Неговата грандиозна, страховита и леко сюрреалистична творба за Виетнамската война е слабо базирана на книгата на Джоузеф Конрад "Сърцето на мрака".

Въпреки че "Apocalypse Now" е считан за един от най-добрите военни филми, но през 1979 г. той е бил забранен в... Южна Корея. Там местните власти решават, че местните хора не трябва да гледат филми с толкова антивоенни послания. Интересен факт е, че през 2014 г. в Русия има предложение филмът да бъде забранен, защото "демонизира Съветския съюз".

Brokeback Mountain (2005)

Филмът на Анг Лий се прочу в началото на 21. век и беше един от претендентите за Оскар в годината на излизането си. Продукцията обира всички други награди, но не печели статуетката на Академията за най-добър филм.

Предвид че в "Brokeback Mountain" става дума за връзката между двама каубои, едва ли е странно, че филмът веднага е забранен в редица държави в Близкия изток, както и в Китай.

Hail Mary (1985)

Този филм на Жан-Люк Годар разбунва духовете, защото преразказва историята на Дева Мария и непорочното зачатие, но действието се развива в 20. век. Заради заигравката с бибилейски персонажи филмът е забранен в силно религиозни държави като Бразилия и Аржентина.

Всъщност негодуванието е толкова силно, че по време на премиерите на филма по света пред редица кина се провеждат многобройни протести от разгневени вярващи, а лично папа Йоан Павел II критикува "Hail Mary" публично.

Last Tango in Paris (1972)

Този филм на Бертолучи с участието на Марлон Барндо и Мария Шнайдер потриса публиката с екстремното си сексуално съдържание. Всъщност филмът е един от най-сексуалните, които някога са правени.

Филмът е забранен в продължение на десетилетия в Южна Корея, Португалия, Сингапур, Италия и Чили.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види