Стопкадър Youtube

Артистите сред животните

Актът на себеизразяване е магията на изкуството и тази магия не принадлежи само на хората. Редица изследвания показват, че животните действително могат да се изразяват черз различни форми на изкуство, дори да нямат небоходимите крайници, нито съзнанието на човешкия вид. Творенията на някои от тези животни са много интригуващи, а на други със сигурност не са по-лоши от неща, които могат да се видят в музеите за съвременно изкуство.

Китовете Белуга

Тези китове са характерни с белия си цвят и значително се отличават физически от другите от своя вид. Белугите от големия аквариум Hakkeijima Sea Paradise в Йокохама обичат изкуството и често сами творят с четка в уста.

Японската белуга показват майсторство на бялото платно, като единствената помощ, която е необходима, е за намазването на четката с боя. Което направо е нищо, предвид че белугата няма ръце.

Тоуан

Орангутанът от зоопарка Уудленд в американския град Сиатъл дълги години е една от най-големите знаменитости сред животните-художници.

Маймуната отрано е проявила своите артистични наклонности, както и бунтарския характер – няколко пъти е бягала от клетката си.

Видеоклипчетата в интернет с Тоуан става известни по целия свят, а с тях и неговото абстрактно изкуство. За съжаление Тоуан умира през 2016 г.

Слон художник

Слоновете от Центъра за опазване на слонове в Тайланд рисуват със специални четки, които им позволяват да контролират по-добре дивжението. Заради уникалните възможности на хоботите им, един слон е в състояние да рисува много детайлни елементи в картината си.

Слоновете доказват това, че са едни от най-умните животни на планетата, не само на полето на изкуството. Очевидно ги бива и във футбола. Или поне повече от футболистите от българския национален отбор.

 

Тюлени художници

Тюлените, както останалите животни, не различават цветовете и виждат само в зелено. Затова е странно колко са цветни техните рисунки.

Учените смятат, че творчески способности обаче развиват само морските животни, които се отглеждат в изкуствена среда, сред хората.

 

Куче фотограф

Този експеримент на Nikon дава възможност на кучето Гризлър да увековечи някои паметни за него моменти на снимка.

Камерата е вързана за гърдите на кучето и в нея има сензор, който отчита сърдечния му ритъм. Когато Гризлър се зарадва, уплаши или раздразни от нещо, сърдечният му ритъм се променя и камерата на гърдите му снима.

Както се предполага, нещата, които интригуват едно куче, може да са най-различни.

Маймуни артисти

Горилите са най-близо до човешкия вид и затова не е изненада, че някои от тях имат човешки интереси.

Най-известната горила в света вероятно е Коко, която може да говори с животинската психоложка Пени Патерсън посредством система от знаци. Коко може да прави много неща, между които е да свири на пиано и да рисува.

На клипчето по-долу шимпанзето Сантино пък показва смели опити в абстрактното изкуство.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види