Снимка: Mirja Geh за Wings for Life World Run

Свят без гръбначни увреждания: Мисията на Wings for Life / "Крила за живот"

В световен мащаб над 3 милиона души са парализирани поради придобити травми на гръбначния стълб, а всяка година броят им расте с близо 130 000 пациенти. Водещи са случаите вследствие на пътно-транспортни произшествия – над 50%, следват уврежданията при деца от падания, както и спортните травми. Тъжна статистика, която всъщност може да бъде променена от всички нас…

Каузата

За такава бъдеща реалност, в която травмите на гръбнака са напълно лечими, се обединяват усилия в кампанията на Wings for Life. През 2014 година за първи път в глобален мащаб се организира масово бягане, провеждано едновременно по целия свят. В един ден, в един час, всички желаещи могат да бягат благодарение на мобилно приложение. Като всички средства, събрани за кампанията, се вливат в медицински университети и научни центрове за изследвания, които да доведат до оптимално лечение на хората с гръбначни увреждания.

Редица проучвания и медицински тестове вече отбелязаха значителен напредък в изследователската дейност, като лекари и учени от цял свят подкрепят фактологията, че уврежданията, дори хроничните такива, могат да станат напълно лечими.

"Крила за живот" финансира 82 изследователски проекта в световен мащаб и работи заедно със световноизвестни и уважавани институти като Cambridge University (Великобритания), Harvard Medical School (САЩ), Karolinska Institute (Швеция), Шарите Берлин (Германия).

 

 

Участници в Wings for Life World Run App, Мюнхен, Германия / 19 октомври 2017 г. Снимка: Hans Herbig за Wings for Life World Run

Резултатите

За 4 години Wings for Life е постигнала следните впечатляващи постижения: 441 021 са се регистрирали и са бягали за каузата, което всъщност се равнява на населението на Бруней, Южна Азия. 20,6 милиона евро са събрани в подкрепа на откриване на лечение на травми, което се изразява в 154,5 тона монети от по едно евро. 193 от 195 нации са взели участие.  Най-възрастната участничка – 95 годишна южноафриканка е бягала за каузата 7.24 км. Общата измината дистанция е 4 276 640 км., повече от 5 пъти разстоянието от Луната до Земята и обратно.

Снимка: Mirja Geh за Wings for Life World Run

Технология на състезанието

То няма финална линия, освен че е най-масовият световен маратон, практически може да се бяга навсякъде. Включването в глобалното събитие е повече от лесно. Всичко, което трябва да направите, за да подкрепите каузата, е да свалите мобилното приложение Wings for Life World Run App (достъпно за Andorid и iOS). С негова помощ можете да бягате самостоятелно, да се присъедините към отбор или да създадете свой собствен, към който да каните приятели, познати или напълно непознати от всички точки на света.

Бегачите са преследвани от "коли-ловци", които потеглят 30 мин. след началото на състезанието с 15 км/ч и постепенно вдигат скоростта, докато и последният бегач не бъде заловен.

 

Matthias Walkner и Reini Sampl в Хангар 7, Залцбург, Австрия / 3 април 2018 г. Снимка: Mirja Geh за Wings for Life World Run

Бягания, в които ще се ползва приложението, вече са организирани навсякъде по света – от Бризбейн до Лимерик, от Берген до Кейптаун, от Бостън до Лима. А с наближаването на датата и часа на старта дестинациите стават все повече.

Ето някои от пленителните дестинации:

Египет – пред пирамидите

Япония – в центъра на Токио

Италия – Колизеумът в Рим

Гърция – Акрополът в Атина

Норвегия – архипелагът Шпицберген

Всички регистрационни такси отиват директно за финансиране на изследванията на гръбначния мозък, също както и входните такси за бягане в официалните маратони, организирани по света.

Единствената разлика е, че бегачите ще бъдат гонени не от реална, а от виртуална кола.

Тазгодишният Wings for Life World Run

През 2018 Wings for Life World Run ще се проведе на 6 май, започвайки по едно и също време на повече от 50 различни локации по света – 11:00 часа UTC, 14:00 часа в България. Всяка година за каузата бягат десетки известни личности, спортисти, различни общности и неправителствени организации, публични компании, към които ще можем да се присъединим и всички ние в България с цел да дадем крила за живота без гръбначни увреждания.

Звездите на България бягат

Лицата на Wings for Life в България ще подкрепят каузата, като се присъединят към организирания Wings for Life App Run в Борисовата градина в София, към някое от останалите бягания в други градове на страната или, ако бягат самостоятелно, където и да се намират. Всички бегачи ще бъдат засичани от приложението Wings for Life World Run App на мястото, на което се намират в деня на световното бягане. Повечето от тях вече имат натрупан опит в събитието, защото го подкрепиха още миналата година, а едни от най-отдадените на каузата спортисти са Шабан Мустафа и Весо Овчаров, които ще се включат в световното бягане за трети пореден път.

Весо Овчаров, София / 12 септември, 2013 г. Снимка: RED BULL архив

Актьорите Деян Донков, Юлиян Вергов, Владимир Карамазов, Антоний Аргиров, Невена Бузукова, Стефан А. Щерев и Снежана Макавеева, певицата Белослава, бегачите Краси Георгиев, Шабан Мустафа и Антония Григорова, колоездачът Йордан Анчев, автомобилният състезател Павел Лефтеров, параолимпиецът Георги Киряков заявиха своята подкрепа към десетките хиляди по света, за които откриването на лек е жизненоважно.

Важно е да се отбележи, че тази години има нови организирани бягания в Пловдив, Велико Търново и Бургас.

Не забравяйте, че чрез приложението можете да бягате навсякъде и така да подкрепите Wings for Life / "Крила за живот".

Предай нататък!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види