Снимка: Almos Bechtold

Хората, които си лягат късно, рискуват да умрат по-млади

"Нощните птици", които си лягат много късно през нощта и стават от леглото по обяд, рискуват да умрат в по-млада възраст, установи проучване на британски и американски учени.

В изследването, продължило 6,5 години, участвали около половин милион поданици на Нейно Величество на възраст между 38 и 73 години. От получени данни станало видно, че "нощните птици" са с 10 процента по-висок риск от ранна смърт, в сравнение с ранобудниците.

Учените от университета в Съри предупреждават, че този проблем на общественото здравеопазване не трябва да бъде неглижиран. По думите на един от авторите на изследването, Малкълм ван Шанц, заспиващите късно трябва да разполагат с по-гъвкаво работно време - да идват на работа по-късно и съответно да приключват работния си ден по-късно. Заспиващите късно хора, които са принудени да живеят в един "сутрешен свят", са подложени на съществен здравен риск, заключават учените. Техният вътрешен биологичен часовник не съответства на обкръжаващия ги свят.

"Нощните птици" са с по-голям риск да развият диабет, да страдат от неврологични, стомашно-чревни и респираторни смущения.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види