Източник: rte.ie

От какво имат нужда сирийските бежанци, за да се върнат по домовете си

Маха Яхия*, BBC

Сирийците, напуснали своите жилища, естествено са бягали от войната - от смъртта и разрушенията, които носи тя. Да си представим, че войната е свършила. Ще поискат ли те да се върнат по домовете си? Какво им е необходимо, за да стане връщането в родината техен свободен избор?

Над пет милиона сирийци са напуснали страната от март 2011 г., когато там избухна гражданската война.

С цел да научи от какво имат нужда, за да се върнат в Сирия след приключването на бойните действия, Близкоизточният център "Карнеги" разговаря с общо 320 сирийски бежанци, живеещи днес в Ливан и Йордания.

Те ни разказаха какви условия трябва да бъдат изпълнени, за да съберат смелост да се върнат в страната си.

Сигурност за децата

Мнозина бежанци съвсем не са зарадвани от изгледите да останат завинаги в чужбина. Страхуват се да не изгубят своите традиции и култура. И се боят, че децата им ще бъдат подлагани на дискриминация и завинаги ще останат чужденци в новата страна.

Но още повече ги е страх от рисковете за децата им, ако се върнат в Сирия.

Според доклад, публикуван неотдавна в сп. "Лансет", 25 на сто от всички загинали в Сирия през 2016 г. са деца. Данните сочат, че от началото на конфликта 14 хиляди деца са намерили смъртта си в тази страна.

Повечето бежанци, с които разговаряхме, виждат в Сирия държава, където е опасно да се намираш и почти няма как да си планираш живота. Щом знаеш какво значи война, как да рискуваш бъдещето на децата си? 

Жена на име Айша, родом от провинция Хомс, ни отвърна с риторичен въпрос: "Как смятате, може ли човек да тръгне със собствените си нозе към собствената си смърт?". 

Доста наши събеседници споменаваха и друго - че ги е страх от днешния президент на Сирия Башар Асад. Заявяваха, че нямат представа каква сигурност може да получат те самите и децата им от правителството на Асад и въоръжените групировки, действащи в страната.

Отмяна на наборната военна служба

Колкото по-млади бяха бежанците, с които разговаряхме, толкова по-слабо личеше у тях желание за връщане в Сирия.

Хасан е млад бежанец от Сирия, живее в Бейрут, но без официален бежански статут. "Днес всеки, напуснал Сирия, се третира като предател", казва той.

Също като мнозина избягали от Сирия младежи на неговата възраст Хасан се страхува да не бъде обвинен в отклонение от военна служба и подложен на репресии.

Страх го е освен това, че може да бъде взет във войската против волята си. Знае за неколцина свои връстници, които след завръщане в Сирия били пратени в армията и загинали в битките.

В Сирия съществува наборна военна служба. Младежите получават повиквателни, щом навършат 18-годишна възраст, и служат година и половина.

Напоследък в Сирия бяха приети нови закони, заради които младежите, несъгласни с политиката на режима на Башар Асад, де факто няма как да избегнат тази повинност. Сирийските власти намалиха категориите на лицата, освобождавани от служба в армията, и вдигнаха размера на глобите за самоволно отклонение.

Мнозина младежи, с които говорихме, казваха, че уважават армията и държат да изпълнят гражданския си дълг. Най-често обаче добавяха, че смятайки за дълг да служат на родината, не искат все пак да им се налага да убиват свои братя и да служат на режима.

Жилища, в които да се върнат

Мнозина наистина са готови да се върнат в Сирия въпреки всички опасности и икономически проблеми. Но ако се върнат още сега, просто няма да има къде да живеят.

През годините войната е превърнала в развалини цели села и градски квартали. Според оценки на Световната банка 30 на сто от сградите в Сирия са разрушени изцяло или сериозно повредени.

Много от оцелелите сгради са заети от проправителствени сили, проирански опълченци, а и от други сирийци, принудени да напуснат жилищата си в зони на интензивни боеве.

"Казаха ми, че ако собственика го няма, военните тутакси слагат ръка на къщата, дори там да живее вече някой... Изпъждат хората и се настаняват", казва Ламия, живяла преди войната в едно предградие на Дамаск.

Много къщи в Сирия са строени без разрешение от властите. Повечето хора, с които успяхме да разговаряме, казват, че нямат никакви документи за собственост върху имота си. И щом се върнат, почти няма да има книжа, с които да докажат, че притежават дадена къща или апартамент. А трудното не свършва дотук, защото са унищожени или изгубени и много данни от държавните ведомства, чрез които би могло документите да се възстановят.

Спокойствие и сигурност

Почти всеки осем на десет бежанци - наши събеседници, са напуснали Сирия след някакъв инцидент, заради който са ги обзели опасения за живота и сигурността им.

Мнозина казваха, че заминали от страната, когато в квартала им започнали масови незаконни арести, или след като загинал техен роднина или познат. Някои пък не излизали от къщите си до последно, докато в района не започнели ожесточени боеве.

Тарек, млад бежанец от Хомс, ни разказа, че дори Сирия да стане по-сигурна дотам, че да мисли за връщане в страната, той все пак едва ли ще го стори. Обясни, че се страхува от сирийските военни и от това на какво са способни.

"Преди да замина, работех като гробар. Случваше се да погребвам мъченици (убити и загинали въстаници, бел. Би Би Си) . . . Видях какво са правели с тях, как са ги рязали с ножове - никаква вяра не хващам вече на тия. Дори да сложат охрана навсякъде, нямам им доверие", каза той.

Почти всички бежанци, с които разговаряхме, смятат, че възможността някой ден да се върнат в родината ще нарасне, ако Башар Асад изгуби властта.

Малцина вярват, че в страната може да се възцари стабилност и сигурност, ако Асад остане на власт. В очите им свалянето на Асад засега е по-важно, отколкото да бъдат решени икономическите проблеми на страната.

Холуд, живяла преди войната в едно от селата край Дамаск, казва: "Ако Башар Асад бъде свален, ще има и сигурност, дори страната да остане без храна и вода. Сами ще си смелим брашно и ще печем хляб".

Мнозина се тревожат също, че в страната все още има групи чуждестранни военни и други въоръжени бойци, чието присъствие според бежанците само поддържа царящите в Сирия беззакония и безнаказаност.

Повечето сирийци, разговаряли с нас, освен това са против идеята за разделяне на страната, смятат за извънредно важно тя да остане единна.

И им се ще да видят Сирия като държава, бореща се за нови ценности, включително свобода, равенство, справедливост и върховенство на закона.

Иска им се техните копнежи и надежди да бъдат чути.

"Искаме решение, което да ни върне нашето чувство за достойнство - ни повече, ни по-малко", каза млад бежанец.

* * *
Имената на бежанците, споменати в публикацията, са променени от съображения за сигурността им.

Статията е написана за BBC от експерта Маха Яхия, директор на близкоизточния клон на центъра "Карнеги".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види