Антъни Хопкинс в ролята на д-р Робърт Форд / Westworld 

Източник: HBO

Филмите, които предсказаха бъдещето

Тъй като следващата технологична революция се задава зад ъгъла, в близкото бъдеще ще станем свидетели на нечувани до този момент постижения в науката. Затова и няма нищо странно, че редица филми предсказват бъдещето, особено научно-фантастичните продукции. За "Minority Report" Спилбърг дори е бил консултиран за бъдещите изобретения и технологии от екип учени.

В историята на киното има много други случаи, в които филмите предсказват бъдещето. Ето кои са най-интересните сред тях.

Чернокож президент на САЩ

Комедийният мюзикъл "Rufus Jones for President" бързо се прочува през 1933 г. Тази 21-минутна продукция е първият късометражен мюзикъл. Режисиран е от Рой Мак, а в главните роли са Етъл Уотърс и 7-годишният Сами Дейвис Джуниър.

По-важната причина "Rufus Jones for President" да стане известен филм е, че сюжетът е скандален за времето си. В онези дни в южните щати белите и черните все още пият от различни чешми, а филмът разказва за чернокожо момченце, което става президент на САЩ.

В днешните дни на всеобща проява на обидчивост този филм може да се стори прекалено расистки заради стереотипите, с които са описани афроамериканците. Въпреки това достойнствата на филмчето са неоспорими, а с него звездата на Сами Дейвис Джуниър започва да изгрява.

Най-интересното е, че филмът се оказва пророчески, защото основният му мотив става реалност след победата на Барак Обама в изборите в САЩ през 2009 г.

Дроновете

Супермашината войн на Арнолд Шварценегер от "The Terminator" завеща на бъдещето визии за огромен технологичен напредък. Например филмът на Джеймс Камерън от 1984 г. представя за първи път дроновете.

Американската армия ги използва за мисии в Ирак и Афганистан, а дроновете вече са на служба и на кинотворците.  

След като този елемент от "The Terminator" вече е факт, на човечеството не му остава нищо, освен да се надява, че машините за убиване с човешки лик няма да са следващите, които се превръщат в реалност.

3D принтерите

Във филма "Weird Science" от 1985 г. двете момчета Гари и Уайът са отчаяни от славата си на най-големите неудачници в училище. Те решават да си направят перфектната жена в странен експеримент, вдъхновен от историята на доктор Франкенщайн и неговото чудовище. Те успяват да създадат красивата Лиса, която е дело на компютърно инженерство и оттам сюжетът продължава в  доста типична американска тийнейджърска комедия от 80-те. Вероятно всички сте хващали поне някаква част от този филм по кабелните телевизии.

По-важното е, че "Weird Science" по един наивен и комичен начин предсказва появата на 3D принтерите. С тях все още не могат да се правят истински секси хора, които да се движат и говорят, както във филма. Но предвид какво друго могат 3D принтерите, истинските секси хора най-вероятно вече са на път и просто ги чакаме, без да знаем.

Паралелен свят за ваканция

Филмът "Westworld" излиза през 1973 г. и въпреки бедните си технологически възможности остава култов в историята на киното заради визията си за бъдещето. В това бъдеще хората прекарват почивното си време в паралелна, напълно реалистично изглеждаща Вселена, където мога да се забаваляват, да приключенстват и да правят каквото си искат, в пълна безопасност за тях самите. В момента тече едноименният сериал с участието на Антъни Хопкинс.

Основната концепция от "Westworld" вече е заимствана от Disney, които вече строят свои мащабни градове-увеселителни паркове, които пресъздават напълно Вселената на Star Wars.

Всеки, който иска да бъде част от света на междузвездните войни, ще може да носи дрехите, да размахва лазерния меч и да се среща с героите от поредицата.

Онлайн пазаруване, игри, мобилните телефони

"The Cable Guy" излиза в зората на интернет през 1996 г. и е такъв тип комедия, че само муцуни като Джим Кери, Оуен Уилсън, Джак Блек, Анди Дик, режисирани от Бен Стилър, могат да създадат подобно нещо. По времето на излизането си филмът е по-скоро разочароващ за публиката и критиците, но с времето имиджът му значително се подобрява. Отчасти това се дължи на една сцена, която съдържа истинско прозрение за дигиталното бъдеще на света.

В края на филма кабелджията Стивън (Джим Кери) има един монолог, в който казва, че "скоро във всяко американско семейство ще има устройство, което е телевизор, телефон и компютър в едно." Сравнително скоро след това всички действително можем да слушаме музика, да гледаме филми и да говорим – всичко това само с телефоните си.

Още по-интересното е, че кабелджията от тази абсурдна комедия предсказва дори възможността за онлайн игра на компютърни игри в реално време срещу други играчи, както и пазаруването по интернет.

Мамутите

Когато през 1993 г. излиза екранизацията по книгата на Майкъл Крайтън "Jurassic Park", тя се превръща в световен феномен. Нито един филм до този момент не е сниман с толкова напреднали кинотехнологии, а динозаврите са направени с изключителна достоверност.

Сюжетът разказва за група учени, които създават праисторически парк в имението на милионер филантроп. Паркът е населен с грамадни влечуги, клонирани от ДНК на истински динозаври.

В наши дни такъв парк не същесвува, но науката се приближава към основната идея - да се създаде жива материя от ДНК на създание, умряло преди хиляди години.

Така например мамутите са изчезнали преди 4 хил. години, а в 21. век учените са на път да ги върнат към живот чрез генетичен експеримент, подобен на този в "Jurassic Park".

На конференцията на American Association for the Advancement of Science (AAAS) през 2017 г. учените съобщават, че отбор от изследователи от Харвард е на 2 години работа от това да създаде хибрид между азиатски слон и мамут. Гените на мамута ще се комбинират с ДНК-то на слона, за да се създаде хибриден ембрион. Съществото ще прилича на слон в размерите си, но ще има мамутски характеристики и ще е космато като него.

Имплантите/Падението на Детройт

Робокоп е високотехнологично ченге от бъдещето в едноименния филма на Пол Верховен от 1987 г. В него става дума как учените успяват да върнат към живота убития на улицата полицай Алекс Мърфи и да го превърнат в истински ходещ технологичен ад за престъпниците в един запуснат, опасен и банкрутирал Детройт. Този филм е екшън класика, но на практика предсказва имплантите за хора с увреждания и технологиите за лицевото разпознаване.

Още по-интересното е, че "RoboCop" предсказва краха на американския град Детройт. Във филма Детройт е представен като банкрутирал и размирен дом на вихреща се престъпност и корупция. В действителност десетилетия наред Детройт е столица на американското автомобилостроене преди тази индустрия да се изнесе извън Щатите. Финансовата криза и корупцията в града довеждат Детройт до унизителен банкрут през 2013 г. Още през 2008 г. тогавашният кмет Килпатрик получава 28-годишна присъда за корупция и рекет. По-късно делата продължават срещу държвани инспектори, директори на училища  и доставчици, като всичко това разкрива огромни схеми за укриване на данъци и финансови машинации.

С дългове от 19 млрд. долара и жертва на хронично обезлюдяване Детройт запустява и се налага правителството да поеме контрола над града.

Хувър байк

На вниманието на колоездачите. Въртенето на педали ще остане в миналото и това го е предсказал още... Джордж Лукас.

Във филма "Star Wars: Return of the Jedi" има една запомняща се екшън сцена с преследване в гората. Трупърите на Дарт Вейдър гонят Люк Скайуокър и принцеса Леа, които бягат на машина, приличаща на мотоциклет, но без колела и която лети. Във въпросната гонка със свръхзвукови хувър байкове принцеса Леа и Люк Скайоукър показват защо са деца на мастър джедай.

Но не това е най-важното. Тази сцена всъщност предсказва появата на едно технологично откритие, което тепърва ще се развива. Хувър байкът прилича на нещо, излязло от сънищата на Жул Верн и към момента не се задържа дълго над земята, но с напредването на технологията има основания да се мисли, че това ще е достъпен и лесен начин за справяне с трафика в градовете.

А ако погледнем още малко напред във времето, можем да се видим как летим на нещо подобно:

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види