Снимка: iStock

(Не)човекът с меча

Нападенията с меч в наши дни са учудващо много, а причините са различни – от религиозни до напълно откачени.

Мечът не е предпочитано оръжие за убиване повече от сто години, но въпреки това нападенията с това оръжие са изненадващо много, особено в последните 2-3 години.

Изглежда мечовете се връщат на мода, а причините те да са инструмент за атака са наистина  разнообразни. Все пак те могат да бъдат групирани в три категории – екстремизъм, лично отмъщение и необяснима лудост. Например както в Калифорния през 2003 г., когато мъж убива с меч двама души в супермаркет, после твърди пред полицията, че е бил обсебен от филма "Шотландски боец". Или пък във Флорида през 2008 г., когато мъж убива бащата на приятелката си с меч и след това разказва, че го е направил, защото е езически жрец.

В общи линии това са "веселяците" в тази класация, всички (Не)човеци с мечове по-надолу са сериозни като смъртта.

Швеция

Октомври 2015 г.

Швеция е известна като една от най-демократичните държави в света, място, където имигранти от цял свят отиват, за да получат закрила и възможност за нов живот. Въпросът с чужденците изглежда отдавна решен, ако четете изявленията във вестниците на местните политици, но очевидно не всички са съгласни с тяхната политика. Проблемът е, че мнението им остава изолирано от медиите и това е тиктакаща бомба.

През 2015 г. 21-годишният Антон Петерсон влиза в училището Кронан в шведския град Тролхятан. Училището е известно с това, че е посещавано от многобройни деца на имигранти и именно затова е избрано от нападателя.

Петерсон нахлува в сградата с нацистки шлем на главата и маска като на Дарт Вейдър от Star Wars на лицето. Мнозина го взимат за шегобиец, но тогава той започва да нанася удари с меча и убива един ученик и един помощник-учител. След това жертва на острието му падат още един ученик и един учител.

Това е най-смъртоносната атака в шведско училище, а властите я определят като расистка, защото Петерсон не напада бели ученици. Самият той е прострелян смъртоносно по време на операция по задържането му.

Англия

2017 г.

Този случай е типичен пример за бабаитщина от Острова, която завършва с псевдорицарски прийоми – в смисъл, че е имало един мъж с меч и друг без меч.

Всичко започва с това, че 26-годишният Марк Тогстед вечеря с приятел в ресторант в центъра на Ливърпул. В заведението е и военният Даниел Гилмор, който се храни с приятелката си, преди да се върне в своята част. По неизвестни причини между Тогстед и Гилмор избухва спречкване, последвано от псувни, но Тогстед и приятелят му си тръгват малко след това. Военният пък звъни на 19-годишния Шон Кембъл за подкрепление и хлапакът пристига с меч и бухалка.

После Гилмор и Кембъл намират Тогстед на улицата и започват да го преследват из центъра на града. В гонитбата Кембъл успява да отреже китката на Тогстед и ръката му остава на улицата. След намесата на полицията двамата нападатели са арестувани, а докторите 12 часа се опитват да зашият ръката на Тогстед на мястото й. Те успяват, но въпреки усилията тя остава увредена завинаги.

За нападението Шон Кембъл получава 8-годишна присъда, а Гилмор - 30 месеца зад решетките.

Белгия

2017 г.

През септември 2017 г. 30-годишен белгиец от сомалийски произход напада с меч група войници в центъра на Брюксел. Той крещи "Аллах Акбар" преди да се нахвърли върху войниците, които го прострелват смъртоносно.

Англия

2017г.

Час по-рано същата случка се разиграва до Бъкингамския дворец в Лондон. Нападателят също крещи "Аллах акбар”, носи меч и ранява двама полицаи. (Не) човекът с меча е обезоръжен от органите на реда, въпреки че успява да рани един полицай.

САЩ

2017г.

Малкият град Кенеуик, щата Вашингтон, се прочува с нападение с меч през 2017г. Градът от години е място, където правителството заселва мюсюлмани, и е едно от местата, където ИДИЛ се опитва да вербува терористи.

Полицаите в града получават обаждане, че мъж с меч върви по улицата. Една патрулка намира мъжа и ченгетата опитват да го разоръжат, но онзи ги напада. В схватката един от полицаите получава удар в главата, а нападателят е застрелян на място. По-късно той е идентифициран като  Хюсеин Хасан, сомалийски имигрант. Раненият полицай пък получава 12 шева на главата.

САЩ

2017г.

През септември в Детройт 58-годишният Еди Скелет е арестуван от полицията в града, защото е ударил с меч през лицето жена, а друга изнасилил. Отново през 2017г. мъж в Рейтаун, Мисури, е атакуван от неизвестен нападател с меч, но случаят остава неразкрит.

САЩ

2017г.

Един от най-известните нападатели с меч от последните две години е бившият американски военен Джеймс Джаксън. Ветеранът от години трупа омраза към афроамериканците и хваща автобуса за Ню Йорк с намерението публично да заколи някой от тях. Той избира да отиде именно в известния град на Източното крайбрежие, за да получи деянието му по-голям медиен отзвук.

Така Джаксън върви по улиците със скрит под палтото си меч и на случаен принцип набелязва един чернокож мъж, който събира бутилки. Ветеранът го намушква няколко пъти в гърдите и гърба, после избягва, като хвърля оръжието в контейнер за боклук.

По-късно убиецът сам се предава, защото вижда в медиите, че полицията разполага с негова снимка.

Япония

2017г.

През декември 2017г. лична вражда се превръща в кървава саморазправа близо до голямо шинтоистко светилище в Токио.

Всичко започва от това, че един от главните жреци на светилището, наречен Томиока, се оттегля и оставя своя син Шигенага на важния пост. Синът обаче е уволнен и в последствие бащата предава поста на дъщеря си Нагако. Когато тя  встъпва в дължност, това я прави една от малцината жени свещеници в Япония.

Братът обаче трудно приема ситуацията и дълго време й отправя заплахи. Нагако не отстъпва и остава на поста, затова Шигенага и съпругата му Марико причакват жрицата пред светилището и я нападат с меч.

Нагако е заклана на място, а Марико преследва шофьора й и го ранява, но той успява да избяга. Когато пристигат полицаите, те откриват, че убийците са мъртви. Най-вероятно Шигенага е пронизал съпругата си и после се е самоубил с меча.

Англия

2018г.

Един от най-новите случаи на атака с меч е от март тази година.

Инцидентът се развива през деня в Whalley Range в Манчестър, като очевидци твърдят, че млад мъж е претичал с меч в ръка през пътното платно и е влязъл в градината на частен имот от другата страна на улицата. Полицаите го приклещват там и се опитват да го обезоръжат с гумени патрони и сълзотворен газ, но той не се предава.

(Не) човекът с меча отказва да хвърли оръжието и напада ченгетата, като при атаката един полицай е ранен в лицето и гърба. В крайна сметка, нападателят е арестуван, но идентичността му не е разкрита от властите.

САЩ

2018г.

Един от най-новите случаи на нападение с меч е от американския град Камас, щата Вашингтон. В него става въпрос не за вражда или екстремизъм, ами за нещо не по-малко разрушително - ревност.

Емили Хавиер подозира приятеля си Алекс Ловел, че има любовница. Тя е открила негов профил в платформата за секс запознанства Tinder, освен това е намерила издайнически червеникави косми в банята.

Емили решава да си отмъсти като изчака Алекс да заспи и след това го пробожда многократно в тялото със самурайски меч. Накрая самата тя звъни в полицията и си признава.

Въпреки тежките си рани, Алекс оцелява и излиза от болницата само след 6 дни.

САЩ

2018г.

През тази година 35-годишна жена от Батъл Крийк е нападната от бащата на трите й деца. Мъжът разбива вратата през нощта, нахълтва вътре със самурайски меч и започва да сече жената.

Тя оцелява, благодарение на 13-годишния им син, който наръгва баща си с кухненски нож и звъни на полицията. Мъжът избягва, но е арестуван по-късно.

Индонезия

2018г.

Мнозинството от населението на Индонезия изповядва исляма, но християните в страната също не са малко. Около 100 от тях са на религиозна служба в църква в Слеман, когато сред тях влиза мъж с меч и започва да сече наред. При атаката са ранени свещеник и трима души.

Нападателят срязва изображение на Исус Христос и разпарчетосва няколко книги, а след това разрушава статуя на Дева Мария. Той успява да избяга в едно от помещенията на храма и е обграден от полицията. (Не)човекът с меча отказва да се предаде и успява да рани полицай преди да бъде заловен.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види