Наложницата, която стана перфектен военен стратег

При разкопки през 2008 г. в некропол на хълма Гуанин, на юг от Нанкин, един от най-важните градове на древната Китайска империя, археолози откриват подземни тухлени гробници на рода Мю Йънг, принадлежащ към могъщата династия Минг.

Една от тях, на повече от петстотин години, е на Мей Mиаоденг. През вековете гробницата остава непокътната, само дървеният саркофаг отдавна не е на първоначалното си местоположение заради неблагоприятното влияние на подпочвените води. Когато проникват в нея, археолозите са изумени от великолепието на съкровищата, които се разкриват пред тях:

 

Независимо от количеството прекрасно изработените бижута, златни монети, сребърни прибори, шишенца за парфюми и ред други ценности, никаква информация за тази знатна дама нямаше да достигне до нас, ако не бяха двете епитафии, посветени на нейния живот и дела.

Китайските археолози са на мнение, че Мей е била наложница на Бин Мю, управлявал провинция Юннан. Родена през 1430 г., дъщеря на военачалник, вероятно 15-годишна, тя става наложница на китайския аристократ, 30 години по-възрастен от нея и с други две съпруги. Животът на Мей се променя, когато ражда син. Тогава той се жени за нея. Детето е едва на 10 месеца, когато баща му умира. След години най-големият син на Бин Мю също умира и така отваря пътя на сина на Мей да наследи баща си като управител на важната провинция Юннан. Зад гърба му обаче застава неговата майка, която "ръководеше семейните дела с голяма решителност, дисциплина и ред, и никой не се оплакваше", пише в епитафиите. И когато Мю Зонг достига училищна възраст, "тя го подтиква да учи усилено ден и нощ, възпита го да бъде почтен, синовно предан и да изпълнява своите задължения".

В знак на уважение към императора Meй изминава огромно разстояние по суша и вода, за да заведе шестгодишния си син в Нанкин. Императорът е доволен и впечатлен. Той назначава бившата наложница за управител на област, ръководена преди това от нейния баща по време на военната му служба. И не греши с това си решение, защото Мей, явно наследила умения и качества от баща си, от години помага на сина в управленските и военни дела, тъй като твърде млад става управител на Юннан. "Тя често говореше на младия управител как да проявява своята лоялност към императора, как да се отнася с внимание към хората под негова власт, какви стратегии да прилага за постигане на мир с варварските племена  или как да налага ред в отдалечените земи".

Епитафиите съобщават, че Мей умира на 45 години от странна болест. "В деня на нейната смърт всички хора – граждани и военни, млади и стари, плачеха за нея, сякаш плачеха за собствената си майка. Когато скръбната вест достигна до двореца, императорът изпрати свои служители да подготвят траурната церемония и погребение", пише върху надгробната плоча.

А скърбящият и признателен син й дарява гробница, пълна със съкровища.

Превод: Мая Даскалова

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види