Снимка: Lucas Clarysse

Откриха ефикасен начин за борба със стареенето на мускулите

Учени от университета на Нов Южен Уелс в Австралия и Харвардския медицински институт в САЩ разработиха нов метод за борба със стареенето на мускулите. 

Методът е базиран върху използването на комбиниран препарат от две химични съединения.

С напредването на възрастта притокът на кръв в тъканите и органите намалява и това влошава функционирането им. При това се понижава нивото на окислената форма на коензима никотинамидадениндинуклеотид (НАД) и в резултат се забавя клетъчният метаболизъм. 

Вкарването на никотинамид мононуклеотид и сероводород в миши организми позволило физическата издръжливост да се увеличи с 60 процента както у младите, така и у възрастните гризачи.

Резултатите показали, че 32-месечни животни, които 4 седмици били подложени на комбинираната терапия, са два пъти по-издръжливи физически от събратята си в контролната група. Показателите на гризачите с повишено ниво на никотинамид мононуклеотид се подобрили 1,6 пъти. По мнението на учените, причината за това е, че двете съединения стимулират активността на протеина SIRT1, който участва в образуването на кръвоносни съдове.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види