Кого да следваме в Instagram? "Обезглавени" жени на холивудски плакати и редки снимки на звезди от 90-те

Instagram не е само "първо снимам, после ям", селфита и котенца. Всъщност там има доста по-смислено съдържание. И за да ви го докажем, стартираме нова рубрика, в която ще ви разказваме за интересни акаунти – току-виж ни помогнали да видим и разберем по-добре света.

"Обезглавените" жени на Холивуд

Марсия Белски измисля този проект, за да обърне внимание на небезизвестната практика да се показват "обезглавени" жени на корици на книги, филмови плакати и реклами – изложени са отделни части на тялото или фигури без глава, или лице. Създателката смята, че този похват превръща жената в пасивен обект, който е предназначен само за наслада. Отсъствието на главата, тоест мислещата част, показва, че никой не се интересува от мислите на жената. А отсъствието на лице, нещо, по което хората се разпознаваме, говори за това, че женските тела са взаимнозаменяеми. Всеки може да се включи в проекта, като намери и изпрати снимка на "обезглавена" жена.

Трогателните татуировки

Дори и да нямате татуировкa и желание да се сдобиете с такава, това не пречи акаунти на татус художници да красят нюзфийда ви. Агата Злотко Пивовар рисува и татуира интересни антропоморфни животни, които сякаш току-що са избягали от някоя детска книжка – зайче-музикант, коте-пътешественик, дори и котоцвете. Към повечето ескизи или завършени работи, Агата добавя трогателни коментари, в които обяснява какво е това и какво прави в момента.

Instagram с редки снимки на знаменитости от 90-те

Има множество акаунти, които са посветени на знаменитости, но Velvetcoke се отличава от всички – с нестандартния формат и редките кадри. Можете да откриете снимки от различни епохи, но акцентът все пак си остава на 90-те. Velvetcoke е истинска екскурзия в историята: благодарение на него може да проследите еволюцията на стила на Моника от "Приятели", да си припомните аутфитите на Spice Girls или на младата Ума Търман. Но най-отличителни са видеата, в които Бионсе интервюира Алия или Бритни Спиърс излиза на сцената с Майкъл Джексън. А преди Оскарите, акаунтът направи серия, посветена на най-знаменитите появи на червения килим.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види