Снимка: Jinsu Park

Мегафауната на Земята – застрашена от изчезване

Повечето от най-едрите сухоземни животни на Земята - хищници като лъвове, мечки, вълци и растителноядни като зебри, жирафи, слонове, хипопотами и човекоподобни маймуни, известни с общото наименование "мегафауна", са застрашени от изчезване, предупреждават учени.

Мегафауната обединява два типа животни - хищници с минимално тегло 15 килограма и едри растителноядни с тегло над 100 килограма.

Три пети от тези емблематични създания, наброяващи едва 101 вида, са класифицирани като "застрашени" от Международния съюз за дивата природа. Над десет от въпросните видове са със статут "критично застрашени" или "изчезнали в естествена среда". 

"Учените, които се занимават с опазването им, скоро ще бъдат заети да пишат некролозите на видове или подвидове мегафауна, тъй като те изчезват от лицето на планетата", казва Бил Рипъл от университета на Орегон, САЩ - автор на апел, публикуван през декември миналата година и подписан от над 15 000 негови колеги. Целта на учените беше да насочат вниманието на човечеството към съдбата на мегафауната

Поредната лоша вест от света на едрите бозайници дойде преди броени дни - в зоопарк в Кения на 45 години се спомина Судан, последният в света мъжки екземпляр от подвид северен бял носорог. Когато преди повече от четири десетилетия Судан се появява на бял свят, представители на редкия подвид в естествена среда са най-малко 700. 

Навремето пестеливи на думи, днес биолозите вече не са склонни да мълчат. Едни наричат антилопата Адакс в Сахара "обречена да изчезне", според други Източноконгоанската горила - най-големият примат в света, е "на крачка от изчезване", също като орангутаните от Борнео и Суматра. 

Специалистите напомнят, че харизматични животни, чиито брой все още е достатъчен, за да привлича туристи в Африка, също намаляват. 

Популациите на лъвовете, носорозите и гепардите през последния век са намалели с 90 процента. Само за 30 години броят на жирафите, вече класифицирани като "уязвими", е спаднал с 40 процента. Според прогнозите до средата на века човечеството ще се "прости" с една трета от популацията на белите мечки. 

"Изправени сме пред реалната възможност да станем свидетели на изчезването на тези гиганти в естествената им среда", казва генералният директор на Международния съюз за защита на природата Ингер Андерсен. 

Учените са на мнение, че Земята е изправена пред "масово изчезване на видове" - първото от измирането на динозаврите преди около 65 милиона години и шестото за последните 500 милиона години. Специалистите отчитат, че видове с всевъзможни размери и форми изчезват със 100 пъти по-бързи темпове от обичайните. 

Редица фактори - загуба на хабитат, бракониерство, климатични промени, тласкат съвременната мегафауна "към ръба". Най-сериозната заплаха за оцеляването й обаче остава човекът, който се храни и завладява територии.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види