Снимка: rawpixel.com

Откъде идва чаят в пет?

Катарина от династията Браганса е португалска инфанта, която се омъжва за Чарлз ІІ и става кралица на Англия, Шотландия и Ирландия. 

Инфанта Катарина

През 1660 г. бракът се договаря между Чарлз II и кръстника на Катарина – граф Понте, който предлага като зестра 2 милиона крузадос, както и градовете Танжер и Бомбай, и не на последно място възможността англичаните да извършват търговска дейност в португалските колонии. В замяна инфантата продължава да изповядва католическата си вяра, а Англия се задължава да помага на Португалия в случай на военни конфликти с Испания и Холандия.  И в двете страни обаче се противопоставят на условията. В Англия се опитват да разубедят Чарлз II  най-вече заради религията на бъдещата кралица, а в Португалия негодуват от преотстъпването на двата морски града. 

Независимо от всичко, договорът е подписан и през април 1662 г. Дона Катарина заминава за Англия. Протестантският брак се осъществява в Портсмунт, предхождан от католическа церемония.

Животът в английския кралски двор никак не е лесен за Катарина. Тя не успява да роди наследник на краля и затова не е коронясана. Страда много от безкрайните любовни връзки на Чарлз II, от които той се сдобива с 15 незаконни деца. Безплодието на кралицата дава повод на протестантите да  настояват за развод, но Чарлз II не се поддава и винаги показва добронамерено приятелско отношение към съпругата си.

Катарина не се радва на популярност и народна любов, но една образована португалска инфанта, при това с изтънчени маниери, не може да остане незабелязана. Тя живее 30 години в Англия и успява да повлияе върху навиците и традициите в кралския двор, разпространени след това и сред народа. Нейно дело са балетните и театрални представления, които организира, освен това борави изкусно с лък и става патрон на Honorable Company of Bowmаn (Почетен стрелкови полк).

Заслугите на Катарина към британската нация не спират дотук.

Чаят е известен на португалските мисионери и търговци още от 16. век. Португалците го засаждат на Азорските острови и доставят в континентална Португалия. Свикнала у дома с тази напитка, Дона Катарина продължава да се придържа към своите навици и като кралица на Англия, като организира следобедни  събирания на знатните дами, на които предлага чаша от набиращата слава освежаваща напитка. 

Чаят започва да се пие в Европа, когато East India Company започва да го продава под цената на холандците, и го обявява за панацея. Апоплексия, епилепсия, колики, туберкулоза, замаяност, камъни, летаргия , мигрена и вертиго – всичко се лекува с него, но това, което прави Катарина де Браганса, е да го превърне в "институцията", в толкова прочутия и задължителен "five o’clock tea". Пиенето на чай става олицетворение на най-високите етажи на обществото. Дори се появява израза "lacking tea!", нещо като "липсват му първите седем години", т.е. без възпитание и добри маниери.

Културната революция на Дона Катарина, инфанта на Португалия и кралица на Англия, не свършва с чая. Тя въвежда използването на прибори за хранене, тъй като преди това англичаните, дори в кралския дворец и домовете на висшата аристокрация, се хранят с ръце, като поднасят храната към устата с трите пръста на дясната ръка (палец, показалец и среден), като използват вилицата и ножа само за сервиране. Свикнала на маниерите в португалския кралски двор, Катарина ползва приборите за хранене и  всички я последват. Дона Катерина донася и тютюна и скоро англичаните започват да го носят в специална кутийка (табакера) и естествено да го употребяват.

По времето на Катарина в португалския кралски двор се хранят в порцеланови съдове, докато в Англия все още в златни или сребърни, много по-малко хигиенични. И понеже инфантата идва със своя разкошен порцелан и се храни в него, той бързо се разпространява в Англия. Португалската принцеса пристига в английския кралски двор с не малък антураж, включително оркестър, и продължава традицията на соаретата. Така, благодарение на нея, за първи път в Англия се представя оперно произведение - още една заслуга на португалската инфанта.

А щеше ли да я има Британската империя без богатата зестра на Катарина? Освен сумата в милиони, тя поднася на английския си съпруг гр.Танжер в Северна Африка и гр. Бомбай в Индия. В резултат на това Чарлз II упълномощава East India Company да придобие още територии в полза на кралството и така в периода 15-18 век се създава Британската империя.

Браво, Дона Катарина!

Превод и адаптация: Мая Даскалова

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види